Слънчеви колектори

Слънчевите колектори – 20 години безплатна топла вода

В днешно време, когато хората чуят за това, си представят някакви луксозни съоръжения, които са достъпни само за богати хора. Но това съвсем не е така.

Ако се замислим и направим някои прости сметки, ще осъзнаем, че парите които даваме всеки месец за ток и вода са много повече от еднократната инвестиция, която бихме направили, ако си купим слънчев колектор. Истината е, че повечето хора не са достатъчно добре информирани. Купувайки слънчев колектор, ние купуваме поне 20 години спокойствие и използваме безплатната слънчева енергия за загряване на вода и за отопление. Заедно с това, елиминираме безброй ежегодни вредни електрически емисии, чиято функция е да замърсяват околната среда, а по този начин да вредим и на нас самите.

Емде Солар е една от първите компании в България, която започва да се занимава със слънчеви колектори. За да изясним някои конкретни проблеми в тази област, решихме да разговаряме с управителя на Емде Солар Митко Димитров.

Нашата фирма е от доста време на пазара. Стартирахме трудно, тъй като интересът към слънчевите колектори в началото беше малък. Повечето хора не бяха запознати с този тип начини за усвояване на топлинна енергия и гледаха доста скептично. Признавам, в последните няколко години наблюдаваме значително раздвижване и дори активно търсене на нашите продукти. Една от най-предпочитаните фирми сме в България, тъй като единствени предлагаме пълен пакет на услугата, включващ: доставка, монтаж, упътване за употреба и гаранционно обслужване.

- Какви модели колектори се предлагат на българския пазар днес?

Ако си търсите слънчеви колектори то ще се изненадате от това колко много варианти има. Определят се главно от необходимостта на хората и сезона. Има такива, които се използват само лятото тъй като в системата им липсва налягане, това са т.нар. слънчеви колектори с термосифон. При тях се наблюдава конвекция на водата, което представлява естествено изкачване на загрятата вода нагоре до водосъдържателя. След като стигне там тя отдава своята топлина, а охладената се спуска надолу.

Има и друг вариант слънчеви колектори, които са по-скъпи, тъй като те не се влияят от метеорологичните особености на времето, и макар по- малко, са ефективни и през зимата. Това са слънчевите колектори с Heap Pipe тръби. Тяхната система е затворена и заредена с пропилен гликол, който възпрепятства замърсяването. Топлообменният процес се извършва в горния край, а тръбите са сухи.

Разбира се, който желае може да погледне, за много по-подробна информация в нашия сайт. Там всеки вид колектор е придружен от подробно описание и схеми за експлоатация.

- Какви са повечето ви клиенти, които си поставят слънчеви колектори?

Предимно хора, които ценят природните ресурси и икономията. Това са новият тип хора, по-природосъобразни и които искат да имат топла вода постоянно.

- Трудно ли се монтират слънчевите колектори и после изискват ли допълнително работа и обгрижване след монтажа?

Професионалното поведение прави монтажа лесен и приятен. Основното правило, което е от голямо значение, е колекторът да бъде с южно изложение. След като това се спази, всичко друго е до нагласяне, с цел най-щадящо ситуиране за максимално пълна ефективност.

- Когато имаме един правилно монтиран колектор, до колко пари може да ни спести той?

Реално зависи от броя слънчеви дни. През летния сезон сумата, която бихте спестили е по-голяма. Но реално погледнато за 2 години може да си изплатите колектора.

- Има ли нужда един колектор след монтаж от допълнителна поддръжка?

Не, не бих казал. За някакво успокоение на нашите клиенти ги уверяваме, че колекторите, които продаваме имат по 3 години гаранция. Що се отнася до определени климатични условия отново няма от какво да се притесняваме, особено когато говорим за България. Колекторите издържат на дъжд, сняг, градушка, минусови температури. Заради пропилен гликола, който съдържат те няма как да замръзнат зимата. Това е като антифриз, при който дори до -25 грасуса няма процес на замръзване.

- Когато някой реши, че иска да си монтира такава инсталация, но не е дообмислил нещата? Какви грешки би допуснал най-често?

Най-честата грешка е недостатъчната информираност и закупуването на погрешния за целта колектор. Например хората трябва да знаят, че има слънчеви колектори, които работят добре само през лятото. Такива са алуминиевите. За това моят личен съвет е да си вземете вакуумно-тръдни или поне селективни. При тях дори когато слънцето е слабо, отново има топлообмен. Друго нещо, без което не бива да се монтира колектор са възвратните клапани. От опита си знам, че много фирми понякога избягват да го правят с цел икономия, но за мен това е неоправдана икономия. Без тези клапани топлата вода от вашия бойлер се връща отново в колектора и така се лишавате от нея, а тя се прахосва.

- Какво мислите след като в момента всеки говори за спестяване на пари от енергия и са създадени всякакви устройства, за които се твърди, че спестяват сериозен процент от сметките ни?

По-голямата част от тези устройства не смятам, че работят. Но има и такива, на които гласувам доверие. Това са например фотоволтаичните системи. За съжаление те са на доста висока цена и повечето хора няма как да си ги позволят. Но неминуемо бъдещето върви в тази посока.

infoz autor  www.infoz.bg