ЕВН България електроенергия

"ЕВН България" скъсява срока за плащане на ток

Битовите потребители, които са клиенти на "ЕВН България", ще платят еднократно две сметки за ток в рамките на един месец. Различните групи, според периода на засичане на електромерите, ще покрият този разход през май или юни.

EVN - примерен касов бонПричината за извънредната промяна е подготовката за либерализиране на пазара на електроенергия и необходимостта за скъсяване на срока между отчитането на консумираната електрическа енергия и момента на заплащането ѝ от потребителите. Това обяви пред журналисти в Стара Загора ръководителят на отдел "Сметки" в дружеството Петър Янков. В момента абонатите заплащат сметки за ток, които реално са консумирали преди 40 дена.

Ако обаче клиент иска да сключи договор с друг търговец на електроенергия, различен от "ЕВН България", едно от условията е да няма задължения към предходния доставчик. Затова трябва еднократно да се изтегли срока на плащане и клиентите на електроснабдителното дружество ще получат две фактури в рамките на един месец (някои през май, а други през юни 2016 г.). Избран е период, в който сметките за ток са най-ниски, за да не се стресират клиентите, обясниха от дружеството.

В този период на промяна лихви за просрочено плащане на втората фактура, която абонатите ще получат в рамките на един месец, няма да се начисляват. Също така периодът на спиране на тока заради неплатена фактура ще бъде удължен до 55 дена, увериха от електроразпределителното дружество.

Що се отнася до избора на алтернативен търговец на електроенергия на свободния пазар, битовият абонат трябва да направи няколко стъпки. По собствено желание да избере доставчик на услугата и да сключи договор с него. Както по-горе е споменато - да няма задължения към "ЕВН България". Трябва да подаде заявление за смяна на доставчика в досегашното електроразпределително дружество до 10-о число на месеца. Смяната на доставчика на ток влиза в сила от първи число на следващия месец. От този момент нататък клиентът ще получава фактури от новия търговец на електроенергия.

"В случай, че доставчикът му на ток фалира, абонатът има право да избере друг търговец, или отново да ползва услугите на "ЕВН България", но няма да остане без захранване" - заяви Петър Костадинов - ръководител на отдел "Комуникации".

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

Най-четеното от последните дни