Иванка Сотирова и Емил Христов оглавиха комисии към Националната асоциация на общините

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова е избрана за председател на Постоянната комисия по култура, гражданско общество и медии към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Иванка СотироваКомисията е с мандат от четири години. Задачите й включват предложения за промяна на нормативната уредба за местното самоуправление и становища по проекти за държавни нормативни актове и др.

На заседанието, което се провежда край Габрово, се разглеждат въпроси, свързани с библиотеките, откриването на читалища, разпределянето на субсидиите, дигитализацията на фондовете и др., съобшиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Емил ХристовПредседателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов бе избран за председател и на Постоянната комисия по регионално развитие и местно самоуправление към Националната асоциация на общините в Република България. Комисиите, които функционират в НСОРБ, работят за промени в законодателството, засягащо местното самоуправление, както и за активен двупосочен обмен на добри практики между общините. Емил Христов е представител на асоциацията и в Държавно–обществената консултативна комисия по проблемите и безопасността на движението по пътищата.
През март Емил Христов беше избран за втори мандат зам.-председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети на Република България.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни