Социалният министър спря програмата „Обучение и заетост“

Заради изключително големия интерес към програмата „Обучение и заетост“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ само за 2 дни бяха подадени заявления за кандидатстване на обща стойност над 120 млн. лв. при заделени 8 млн. лв.

Появи се липса на увереност за това, че всички кандидатствали са били поставени при равни условия по време на самото кандидатстване, затова реших да рестартирам програмата. Ще анулираме всички подадени в началото на месеца заявки и веднага след празниците ще стартираме програмата отново с няколко промени.

Промените са следните – първо ресурсът за тази част от програмата ще бъде увеличен от 8 на 30 млн. лв. На второ място – средствата ще бъдат разпределени в цялата страна, като се следва принципът на разпределяне, който Агенцията по заетостта чрез Областните комитети по заетостта, прилагат по програмите от Националния план по заетостта. Всички фирми, които искат да кандидатстват по рестартираната програма, ще могат да направят това като попълнят и подадат сами електронно само един единствен нов формуляр. Това обяви на специален брифинг вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин днес на брифинг в МТСП.

Заетост„Основната цел на промените е от една страна - да се отговори по-пълно на желанията на бизнеса и същевременно да се даде гаранция за равнопоставеност на кандидатите и по-добра ефективност и прозрачност на публичните разходи“ - подчерта министър Калфин.

При подновяването на процедурата средствата за субсидирана заетост ще се увеличат от 8,1 на 30 млн. лв. Те ще бъдат разпределени по области от Агенцията по заетостта, съобразно равнището на безработица, търсенето на работна сила и броя на регистрираните безработни в съответната област. Кандидатстването ще продължи до изчерпването на парите.

Всяка една от новите кандидатури ще бъде разглеждана на областно равнище от съответната Комисия по заетост към регионалния съвет за развитие, в които участват представители на администрацията, на работодателите и на синдикатите. Оценката ще бъде по допълнителни критерии, които ще отчитат готовността на работодателя да създаде устойчиви работни места и след приключването на еврофинансирането, както и осигуряването на по-високо заплащане за наетите безработни от предвидената субсидия, обясни министър Калфин.

Друга новост, е че една фирма ще може да наема до 6 безработни. По този начин ще се стимулират основно малките и средните предприятия, каза вицепремиерът. Запазва се изискването минимум половината от наетите да са над 54 години, да са безработни от повече от 12 месеца или да са с ниско образование.

Целта е кандидатствалите фирми да препотвърдят своя интерес, без да подават цялата документация отново. В програмата ще могат да се включат и нови фирми, поясни министър Калфин. За допълнително улеснение на процеса по набиране на нови заявки, кандидатстването ще става по електронен път, без да се налага посещение на бюрата по труда. Ако има нужда от допълнителни документи, те ще се искат при подписване на договорите, увери министърът.

„С промените гарантираме равнопоставеност на фирмите, по-добро регионално разпределение на субсидиите, по-висок ресурс, по-добра ефективност при изразходването на средствата и насочването им към подпомагане на малки и средни предприятия“ - обобщи решението си министър Калфин.

Вицепремиерът използва срещата с медиите, за да обяви, че финансовият план от първия програмен период на ОПРЧР (2007 - 2013) е вече изпълнен над 100%. „Това означава, че верифицираните разходи са в размер 1,256 млрд. лв. ОПРЧР е първата оперативна програма, която получи средства и по новия програмен период (2014 - 2020) от Европейската комисия. Вече са възстановени 17 млн. лв. Подготвили сме документи за около 60 млн. лв., които ще представим в Брюксел. Надявам се скоро да има 80 млн. лв., които да са възстановени на България и да се върнат в националния бюджет. Тези числа показват, че ОПРЧР е една от най-добре работещите оперативни програми“ - подчерта министър Калфин.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Проектът на Netflix струва до момента скромните 21,4 милиона долара. Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване, в която всеки победен го очаква смъртно наказание, а победителят в турнира получава огромна сума. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, нарича южнокорейската попкултура „рак на зрението“ и забрани филма. Хората, хванати в нарушение се наказват, а разпространители на забранения филм могат да бъдат екзекутирани

* * *
Склонността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята – пише Wall Street Journal в редакционен коментар. С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза – и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години – коментира вестникът. Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви

* * *
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди да бъдат изгонени посланиците на САЩ и още 9 западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта

* * *
Властите в Колумбия са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел – лидер на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната

* * *
Земетресение с магнитуд 6,5 удари Тайван, разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата. Не се съобщава за сериозно пострадали и за големи материални щети

* * *
Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2060 г. Решението е забележителен обрат за арабската страна – един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света – чието правителство постоянно се противопоставя на намаляването на инвестициите за изкопаеми горива и обвинява климатичните активисти за тазгодишния скок на цените на енергията. Ангажиментът за постигане на въглероден неутралитет не означава, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като планът се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд граница, няма да се зачитат. Планира се допълнително увеличаване на капацитета за производство на суров петрол – до 13 милиона барела на ден от 12 милиона в момента

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни