България посреща вкусовете на света

Международен кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“

Стара Загора е първият град, който посрещна пътуващия Международен кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“. Фестивалът беше открит днес в „Мол Галерия“.

„Благодаря на първия град домакин – Стара Загора, защото той показва отношение към събитието и дава възможност да бъдат промотирани условията за туризъм... Две са важните цифри – Стара Загора е градът, който е посрещнал над 100 хил. души посетители, отбелязал е през една трудна, каквато беше 2015 г. ръст от 5% туристически поток. Привлякъл е 20% повече чуждестранни туристи в сравнение с 2014 г.“ - каза в приветствието си зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева - „Има защо! Знаем на какво е символ Стара Загора, знаем атракциите, които са част от онлайн регистъра на Министерството на туризма. Действително регионът бележи ръст, което си има и своите основания – неолитните жилища, форумът „Августа Траяна“, Регионалният исторически музей, известната Старозагорска опера и активността на Община Стара Загора да развива този потенциал – това са важните предпоставки. Общината е сред единадесетте, в които чрез билбордове са представени туристически забележителности.

България посреща вкусовете на светаДнес 7 чуждестранни посланици подкрепиха това начинание, което е продължение на миналогодишната онлайн кампания „Мислиш, че познаваш България?!“. С това събитие започваме на живо инициативата „България посреща вкусовете на света“, която анонсирахме през пролетта. Тя е наистина важна и благородна и показва какво реално прави туризмът – обогатява и показва ценности, култура, но и спомага за партньорството между държавите, общините, бизнесът и неправителствените организации“, допълни зам.-министърът на туризма по време на откриването на събитието днес.

Освен срещата на култура, туризъм и кулинарни шедьоври, форумът има и благотворителна мисия – събират се средства за закупуване на оборудване за линейки на спешната помощ в града. Организаторите се надяват да съберат сумата от 40 хил. лева, като така Стара Загора да заяви категорично своето място на най-успешен град по време на обиколката на кулинарния фестивал.
„Особено ми е приятно, че можем да ви посрещнем днес тук, на това уникално събитие за страната ни. По този начин, гражданите на Стара Загора имат възможност освен да се докоснат до вкусовете, традицията и културата на различните народи, така и да заявят своята подкрепа към каузата за събиране на средства за закупуване на оборудване на линейки“, каза зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

Българските рецепти се срещнаха с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Индонезия и Дания). В продължение на целия ден, от 11 до 22 часа, посетителите имат възможност да се насладят и да опитат вкусовете им. Срещу сумата от 3 лева те ще могат да закупят и специално изработени стикери, с които да покажат съпричастност към благородната кауза.

Форумът се организира от Министерството на туризма, 17 чуждестранни посолства у нас, GTC България, Кулинарна Академия HRC и Международния женски клуб. В Стара Загора партньори на фестивала са: Общинска администрация, Търговско-промишлена палата, Обществен дарителски фонд, Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите и други бизнес и неправителствени организации, а също и фирми.

Официални гости на откриването бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, посланиците на Унгария Н.Пр. Андраш Клайн, на Белгия Н.Пр. Аник Ван Калстер, на Венецуела Н.Пр. Ориета Капони, както и маркетинг специалистът от Земеделски департамент на посолството на САЩ у нас Александър Тодоров, представители на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, на ТПП – Стара Загора, на различни държавни и местни институции, бизнес и неправителствени организации, и десетки любопитни граждани.

bulgaria vkusove sveta 02

bulgaria vkusove sveta 03

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)