Най-добрите български бармани ще представят страната ни на Световно първенство

Най-добрите наши бармани демонстрираха своите умения и се състезаваха за овациите на публиката и одобрението на престижното международно жури на Националното първенство на Българската асоциация на барманите (БАБ). Васил Колев защити двете си световни титли, като стана национален шампион в категорията „Класика“, а Тихомир Михайлов (победител „Флеър“) направи страхотно шоу. 

Коктейл на Георги АнгеловТой доказа, че не случайно е сред най-добрите флеър майстори на световната сцена, съобщиха от Българската асоциация на барманите. Двамата финалисти ще представят страната ни на предстоящото Световно първенство за бармани, което за пръв път ще се проведе в България между 10 и 15 октомври тази година.

Президентът на БАБ Пенчо Пенчев, който връчи наградите на победителите, е уверен, че те ще защитят достойно високата репутация на родните бармани, още повече, че това предстои да се случи на „домашен терен“. Самият той е записан в четири пъти в книгата на Гинес за предлагане на най-голям асортимент от коктейли.

Двата дни на Националното първенство бяха изпълнени с много емоции и богата програма, включваща и избор на най-добър млад барман, различни категории коктейли и специализирано изложение. Участваха 30 бармани, сред които и 4 жени.

Най-модерните тенденции при коктейлите са все по-широкото използване на био продукти, включително на зеленчуци, за тяхното приготвяне и украса, като за сметка на това намалява употребата на захар и подсладени напитки. Тези „здравословни“ елементи обаче в никакъв случай не са за сметка на вкуса и качествата. Според националния шампион в стила „Класика“ Васил Колев предпочитанията на българите за коктейли все повече се култивират и рафинират и ако доскоро са се търсили по-остри вкусове, сега се цени добрия букет и оригиналния аромат.

Най-добрият ни барман в стила „Класика“ сподели и съставките на авторския си коктейл с шампанско „Диктатор“, който му донесе поредната титла: 90 мл шампанско, парче кора от лайм, 4-5 листа босилек, 5 мл сироп от кестен, 20 мл ликьор личи и 20 мл плодов ром от малини.

Българската асоциация на барманите е основана през 1990 г. във Варна с цел повишаване на качеството и уменията в барманството, както и за въвеждане на нови тенденции в тази сфера. Към момента членовете й са 946 професионалисти, а партньорите й надхвърлят 2000, сред които работодатели, производители, вносители и други браншови организации. През 2009 г. на БАБ са делегирани права за организиране на курсове и издаване на дипломи на Международната асоциация на барманите, валидни във всичките държави-членки.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Българската асоциация на барманите)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема