Нова противоградна система ще обхване обработваемите земеделски площи

Новата система за противоградова защита ще обхване всички обработваеми земеделски площи в България. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на проведеното в град Велико Търново обсъждане с бранша.

Темата беше „Възможности за развитие на системата за превенция срещу градушки и други неблагоприятни климатични явления“.

Десислава Танева допълни, че сега се покриват малко над 10 млн. дка, а след осъществяване на реформата, защитаваната обработвана земя ще достигне 91,4% от общия й размер или 36 590 185 дка. Останалите 8,6% обхващат площи, върху които не може да бъде извършвана защита, поради ограничения от различен характер - площи в погранични райони, буферни зони и рискови територии, каза още Танева, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Министърът посочи, че разширяването на противоградовата защита ще се осъществява по два метода. Първият ще включва създаване на 32 нови ракетни площадки към сега действащите в Южна България, с цел доизграждане и уплътняване на системата в този район и повишаване на нейната ефективност. Вторият, който ще се използва предимно в Северна България, е използване на авиационен метод за защита на останалите обработвани площи. Този способ е успешно прилаган в съседни държави като Гърция, Израел и други.

„За да функционира този нов модел фермерите ще следва да заплащат такса, която ще варира от 0,68 до 0,90 лв. на декар“ - поясни още министър Танева. Тя обясни, че събраните средства от такси ще бъдат част от бюджета на държавно предприятие, което ще осъществява противоградната защита. „За целта ще бъде обособено държавно предприятие след преструктуриране на Изпълнителна агенция за борба с градушките” - съобщи Десислава Танева. Тя допълни още, че таксата ще покрива оперативните годишни разходи за противоградна защита, като в тях се включват и застраховките на земеделските площи, които се защитават.

Авиационният метод за защита се очаква да стартира още от следващия сезон с използването на общо 10 самолета, от които първоначално ще бъдат закупени два, а другите ще бъдат наети.

Министър Танева информира, че планът за реформа на противоградовата защита в България е изготвен съвместно с Агенцията за борба с градушките и представители на застрахователите в България и БАН.

Ракетна прощадка за борба с градушките

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24