Одобрена е инвестиционната програма на община Стара Загора за градско възстановяване и развитие

Одобрени са всички 39 инвестиционни проекти по процедура „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие” на оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020 г.".

Те са в рамките на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на програмата.

stara zagoraПроцедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ беше обявена на 10.07.2015 г. с конкретни бенефициенти - общините на 39 града от 1-во до 3-то йерархично ниво от националната полицентрична система - Столична, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Хасково, Пазарджик, Шумен, Сливен, Габрово, Ямбол, Перник, Враца, Ловеч, Кърджали, Разград, Смолян, Казанлък, Асеновград, Монтана, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Силистра, Димитровград, Търговище, Лом, Петрич, Свищов, Велинград, Карлово и Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата възлиза на 1,3 млрд. лв.

Одобрените инвестиционни програми ще подкрепят реализацията на проектите, заложени в Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, насочени към подобряване на градската среда, обновяване на образователна, социална и културна инфраструктура, енергийна ефективност на административни публични сгради и многофамилни жилищни сгради и развитие на системите на градския транспорт.

Проектни предложения се подават текущо до 31 май 2019 г., като до 31 юли 2016 г. всяка община следва да подаде проектни предложения за минимум 50% от бюджета на града по процедурата.

Очакванията са, че при максимална мобилизация на общините, до края на 2016 г. ще бъдат одобрени и разплатени към общините и първите авансови и междинни плащания по програмата.

Общо 35 проекта, включващи строително-монтажни работи на обща стойност 118 млн. лева, е подготвила Община Стара Загора за новия програмен период на оперативна програма „Региони в растеж - 2014 - 2020 г.“. Те са насочени към подобряване на градската среда, социалната, образователната и културната инфраструктура. Това беше обявено през ноември 2015 г.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Над 73% е подкрепата на предложените в Русия конституционни реформи, показват междинни резултати от обработени 27% от избирателните секции. Руснаците гласуваха на референдум за промени на 22 члена в Конституцията на Руската федерация. Една от важните поправки дава на президента Владимир Путин възможност да управлява страната до 2036 г.

* * *
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция. Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията

* * *
Полицията в китайския специален административен район Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души, като 7 са задържани по силата на новия китайски закон за националната сигурност. Арестите са извършени, след като хиляди жители на бившата британска колония пренебрегнаха забраната и се събраха на демонстрация срещу закон в сферата на сигурността. Властите в Китай предупредиха, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани

* * *
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика „Света София“ в Истанбул, която сега е музей. В древната базилика от 6-и век са коронясвани византийските императори, но е станала джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

На подобна тема

Най-четеното от последните дни