Фермерите с унищожени животни заради дерматита ще получат 2 млн. лева

Фермерите с унищожени животни заради заболяването Заразен нодуларен дерматит ще получат два милиона лева подкрепа чрез инструмента de minimis. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

kraviТя участва в заседание на Консултативния съвет по животновъдство, което се проведе вчера в сградата на Министерство на земеделието и храните. Предложението предстои да бъде гласувано от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Подпомагането, което ще получат стопаните за едри преживни животни под селекционен контрол на възраст над 24 месеца, е 900 лева, за едри преживни животни от 12 до 24 месеца - 720 лева, от 6 до 12 месеца - 540 лева, за животни под 6 месеца сумата е 320 лева. За останалите предложената ставка възраст над 24 месеца е 350 лева, от 12 до 24 месеца -280 лева, от 6 до 12 месеца - 210 лева, за животни под 6 месеца сумата на помощта е 140 лева, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Във връзка със заболяването Заразен нодуларен дерматит изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев информира, че днес се разпределят 100-те хиляди ваксини от третия транш, с което ще бъдат имунизирани всички едри преживни животни в Южна България. Той допълни, че следващата седмица ще бъдат доставени още 350 хиляди дози, с които ще бъдат ваксинирани и възприемчивите животни и в Северна България. На срещата стана ясно още, че към днешна дата в страната са регистрирани 124 огнища на заболяването. Броят на засегнатите животни към момента е 2164, а тези които са умъртвени са 2012.

infoz autor www.infoz.bg