Област Стара Загора е на второ място в страната по средна работна заплата

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на март 2016 г. се увеличават с 1 386 души, или с 1.4% спрямо края на декември 2015 г., като достигат 103 564.

Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2015 г. най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Други дейности“ - с 18.2%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 11.5% и „Култура, спорт и развлечения“ - с 11.5%. Намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Строителство“ - с 13.5%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4.7% и „Операции с недвижими имоти“ - с 4.3%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности, към края на март 2016, най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“, съответно 33.2 и 13.2%.

В края на март 2016 г. наетите по трудово и служебно правоотношение са с 3 123 или с 3.1% повече, в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 2 853 наети, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 346 наети и „Транспорт, складиране и пощи“ - със 153 наети. В процентни изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 12.7%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 10.7% и „Други дейности“ - с 10.3%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на март 2016 г. спрямо края на март 2015 г., както в абсолютно, така и в процентно изражение има в икономическа дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 532 наети (7.8%).

Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за януари 2016 г. е 887 лв., за февруари - 886 лв. и за март - 935 лева.

Средна работна заплатаПрез първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора е 903 лв. и се увеличава спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. с 0.8%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата са „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 27.9%, „Операции с недвижими имоти“ - с 23.2% и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 18.2%.

През първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата в областта нараства с 5.2% спрямо първото тримесечие на 2015 година. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата са „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 32.8%, „Строителство“ - с 31.5% и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 26.3%.

В сравнение с останалите области на страната, през първото тримесечие на 2016 г., област Стара Загора е на второ място по показателя средна работна заплата след област София (столица).

 rabotna zaplata stara zagora

infoz autor www.infoz.bg

leka atletika stara zagora baner

Светът

Китай призова гражданите си да напуснат Афганистан заради зачестилите терористични нападения

* * *
Във Франция се провежда първият тур от регионалните избори (20 юни 2021). Вторият тур е насрочен за 27 юни. Право на глас имат над 47 милиона души

* * *
Ебрахим Раиси печели изборите за президент на Иран. 60-годишният Раиси е с ултраконсервативни разбирания. Той е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Сегашният президент Хасан Рохани и иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей поздравиха Раиси за изборната победа

* * *
Най-новият и най-голям пътнически самолет 737 MAX 10 в семейството на „Боинг“ изпълни първия си полет, отбелязвайки нов етап в рестартирането на този вид машини за средни разстояния, които 20 месеца бяха спрени от движение след две фатални катастрофи

* * *
Виртуална земя в блокчейн базирания онлайн свят Decentraland се продаде за повече от 900 хил. долара, което е рекордна покупка за платформата. Виртуалната земя е вид крипто актив. Във виртуални светове като Decentraland хората могат да показват реплики на свои колекции, да се разхождат с приятели, да посещават сгради и да присъстват на събития. Базираната на блокчейн недвижима собственост във виртуални светове поскъпва като част от лудостта на пазара на NFT (Non-Fungible Tokens), която започна в началото на 2021 г.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

 

Ден на енергетика