Снеговалежите са засегнали близо 850 хил. кубика дървесина

Пострадалата дървесина след силния снеговалеж през месец март на територията на Южноцентрално държавно предприятие – гр. Смолян е 846 000 кубика. Това заяви  инж. Ботьо Арабаджиев, директор на предприятието, по време на инвентаризация в село Бял извор, Държавното горско стопанство - Ардино.

botyo arabadjievНай-засегнатите от природното бедствие са територии в Област Кърджали - 13 380 хектара, а в Област Смолян са близо 6 000 хектара, каза Арабаджиев, информираха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. 60% от лесосечния фонд на територията на предприятието бяха засегнати от снега, като почистването на горските територии от бедствието ще продължи  до края на месец август 2016 г., посочи Ботьо Арабаджиев.

Пострадалата дървесина трябва да бъде изведена от горските територии, като до момента са усвоени 35 000 кубика дървесина. По време на усвояването на дървесината в засегнатите райони ще бъдат предприети засилени проверки и ще бъдат назначени още хора за опазването й. Всички редовни сечи в стопанствата в Област Кърджали и три от стопанствата в Област Смолян – ДГС „Златоград“, ДГС „Славейно“ и ДГС „Смилян“ са спрени.

Инж. Арабаджиев заяви още, че по план тази годната на територията на предприятието, трябва да бъдат залесени 2468 дка. До момента са залесени 2000 дка.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на земеделието и храните)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24