Бойко Борисов: За увеличение на учителските заплати може да се говори в края на годината

Винаги съм бил против да се противопоставят съсловия, защото всички в своята сфера са изключително важни за обществото. От събраните средства от контрабанда в края на миналата година дадохме 20 млн. лв. допълнително за учителите.

Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Димово, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Бойко БорисовТой допълни, че за да се говори по тази тема трябва да дойде краят на годината и да се видят всички баланси. „Винаги с министъра на финансите сме искали да се дава повече за образование, здравеопазване“ - каза министър-председателят. По думите му, анонсираното от министъра на образованието Меглена Кунева увеличение на учителските заплати може да бъде прието като добро пожелание.

„Приемам, че казаното от г-жа Кунева пред толкова хора е искала да покаже, че има грижа за тях. И то действително има“ - заяви премиерът като посочи отпуснатите допълнително осигурени средства през миналата година в отделни сектори.

Министър-председателят увери, че ще бъдат положени всички усилия и ще се търсят варианти, но сега не е моментът да се коментира. „Ако всеки министър излезе и каже: „Аз искам за отбрана“, другият да каже – за полицаите или пожарникарите, третият – за учителите, четвъртият – за здравеопазване, цялата система ще се разбърка. Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полиците да дам“ - каза още премиерът Борисов.

Той посочи, че ще се търсят варианти, възможности за съкращаване на разходи, но подчерта също, че заради новите оперативни програми се налага да има буфери в бюджета за авансови плащания на жизнено важни за регионите проекти.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема