Националният осигурителен институт предлага две нови електронни услуги

От 1 юли 2016 г. на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) е активна нова административна електронна услуга „Заявяване / промяна в начина на изплащане на пенсията от лица с адрес в други държави“.

internetТя е насочена към физически лица с постоянен адрес на територията на държави членки на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, както и в държави, с които Република България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване. Чрез нея всяко осигурено лице, което живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или промени начина, по който желае да му бъде изплащана пенсията. Услугата е безплатна.

От началото на месец юли още една от електронните услуги на НОИ е достъпна и с идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите (НАП). Това е „Справка за актуално състояние на пенсионер“, чрез която лицата могат да направят справка за актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки. 

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема