Очакват се 5,5 млрд. долара приходи от високотехнологичната индустрия

5,5 млрд. долара приходи през 2016 г. очакваме да генерират над 10 000 компании от високотехнологичната индустрията в България. Това означава, че в сектора ще има ръст около 5%. Това съобщи заместник-министър Любен Петров.

Той участва в церемонията за награждаване на победителите в класацията „ИКТ Топ 100“. Тя обхваща работещите компании на българския пазар в сферата на информационните и комуникационните технологии, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Организатор на събитието беше ICT Media.

Заместник-министър Любен Петров подчерта, че очаква този ръст да се отрази и в други сектори на икономиката ни, така че брутният вътрешен продукт на страната ни да започне да догонва развитието на IT сектора.

Връчване на награда„Убеден съм, че България е мястото, където младите, умните и успелите хора трябва да продължат реализацията си“ - заяви заместник-министърът на икономиката. Той връчи голямата награда за IT компанията с най-голям обем на брутните приходи за 2015 г. на Иравaн Хира, генерален директор на „Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Център“.

Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията удостои с плакет "Виваком" като компанията с най-голям обем на брутните приходи за 2015 г. в класацията за телекомуникационни компании.

Финансовият министър Владислав Горанов връчи наградата на „Луксофт България“ за компания с най-голям ръст на приходите през изминалата 2015 година.

„ММ Солушънс“ получи приза за най-висока рентабилност през 2015 година от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Отличието за най-динамично развитие през последните 3 години получи OrangeDot, а наградата беше връчена от Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

infoz autor www.infoz.bg