6000 ученици могат да се обучават в ИТ фирми

ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование. Това беше обявено на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение.

tehnologii„ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование“ - посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. В рамките на 2-  3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 000 лв. - каза Кочков.

Асоциацията настоява държавата в лицето на Министерство на образованието и науката да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

„Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета“ - каза Меглена Кунева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Според нея е важно добавената стойност на проекта, икономическият модел, заплатата, с която ще започват работа учителите и мотивирането им в ИТ образованието. Също така трябва да се видят резултатите какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет. 

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема