Няма увеличен миграционен натиск на българо-турската граница

Към момента няма увеличен миграционен натиск по общата ни граница, но ако той се засили България и Турция ще си сътрудничат. Имам пълни уверения от турска страна, че границата ни няма да бъде поставена под натиск.

borisov gyokche

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче.

Бойко Борисов е изпратил военния министър, главния секретар на МВР и шефа на На;ционалната разузнавателна служба да проверят лично ситуацията по границата. Изпратени са допълнително и 230 войници.

"Следим всеки миг, привел съм в готовност службите, ДАНС, МВР, получаваме информация по всички канали. Успокоителното е, че напрежението спада" - допълни премиерът.

Министър-председателят изказа своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при опита за военен преврат в Република Турция вечерта на 15 юли.

От своя страна посланик дипломатът благодари на Бойко Борисов за своевременната и адекватна реакция на граничните ни пунктове при опита за военен преврат. Гьокче предаде специални поздрави от турския премиер Бинали Йълдъръми от негово име благодари на министър-председателя за деликатното и навременно изявление в нощта срещу събота.

Премиерът Бойко Борисов увери посланика на Република Турция, че България очаква мирна развръзка на ситуацията в съседна Турция, съобщиха от правителствената пресслужба.

infoz autor www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

На подобна тема

Най-четеното от последните дни