Зрелостниците ще разполагат с един месец за кандидатстване в чужбина

Резултатите от държавните зрелостни изпити през следващата година трябва да бъдат обявени до 15 юни 2017 г., предвижда проектът на заповед, в която се определят дати и график на дейностите за организация, провеждане и оценяване на матурите през учебната 2016/17 г.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

ХайделбергВ случай че догодина резултатите се обявят на 15 юни, ще има един месец – до 15 юли (срокът за подаване на документи за кандидатстване в Германия). През това време трябва да се издадат дипломите (при добра организация на училищно равнище това може да стане за 1 седмица); да се легализират в образователното министерство (в рамките на 5 работни дни – до 27 юни); да се подадат документите в съответните университети в Германия (в рамките на 2 седмици), обявиха още от Министерство на образованието и наука.

Според графика на дейностите, който се прилага през настоящата учебна година, резултатите трябваше да се обявят до 10 юни, но бяха обявени по-рано от определения краен срок – на 7 юни 2016 г.

Заповедта за графика за следващата учебна година още е в процес на обществено обсъждане и министерството ще разгледа всички становища, за да не се създават пречки пред желанието на зрелостниците да продължат обучението си в чужбина.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24