Ген. Румен Радев е вероятният кандидат на левите за президент на България

АБВ и БСП се обединиха за издигане на обща кандидатура за президент – тази на командира на Военновъздушните сили в оставка ген. Румен Радев. Това стана ясно след втория кръг на преговорите за единна лява кандидатура между двете партии.

"Доближаваме се до обща кандидатура в лицето на ген. Румен Радев", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата на ръководствата на БСП и АБВ. Предстои обаче и Националният съвет на партията да вземе окончателното решение.

rumen radev kandidat prezidentСъгласието между БСП и АБВ за името на общия кандидат идва преди социалистическата партия да е излъчила своята кандидатура. Социалистите имаха шест номинации, от които трябваше да изберат една. Заседанието обаче беше отложено, защото двама от кандидати не отговаряха на изискванията – самият Радев, защото все още не е освободен от президента като шеф на ВВС. Другата – на Мая Манолова, която не може да се кандидатира за държавен глава, ако е на поста национален защитник. Нова дата за пленума на БСП все още не е насрочена.

АБВ също имаше свои кандидати - на лидера си Георги Първанов и на заместника му в партията Ивайло Калфин, но се отказа от тях в името на Радев.

"Подхождаме с респект към всички номинации на партньорите и не вземаме страна. Кандидатурата на ген. Радев е не просто равноотдалечена, но и е изключително силна и убедителна", коментира лидерът на АБВ Георги Първанов и поздрави Нинова и ръководството на БСП за избора на генерала.

Първанов обясни и че заради кандидатурата на Румен Радев АБВ изтегля от преговорите неговата номинация и тази на Ивайло Калфин. Двамата бяха издигнати от АБВ преди няколко седмици.

Ген. Румен Радев"Ген. Радев може да бъде по-добрия президент - категоричен е Първанов. - Няма да му стана съветник и няма да го задушаваме в партийна прегръдка, като стане президент", допълни той.
Според бившия държавен глава ген. Радев би могъл да възстанови авторитета на държавността. БСП и АБВ са се разбрали и за формулата за участие в изборите и тя ще е коалиции от партии.

"Готови сме на коалиция с БСП, но се очертава широка мрежа от коалиционни споразумения и с други партии", каза още Първанов.

Георги Първанов също подчерта, че предстои договореностите между ръководствата на БСП и АБВ да бъдат одобрени от Националните съвети на политическите сили. „При нас също има такава процедура, след като докладваме предложението на мандатните групи, също ще се гласува" - каза той.

Неизвестен е отговорът на въпроса кой ще бъде издигнат за кандидат за вицепрезидент от страна на левите партии.

Днес Министерският съвет гласува предложение до президента Росен Плевнелиев за издаване на указ за освобождаване от длъжност и военна служба на командира на ВВС ген. Румен Радев.

Ген. Румен Радев, снимка: ВВС на България, Огнян Стефанов 

www.infoz.bg