ремисия

Онлайн медията “Успелите” поиска промяна в новинарските емисии на телевизиите

Все по-малка част от младите хора у нас се доверяват на телевизията като източник на информация. В същото време, голяма част от българските граждани определят себе си като нещастни и депресирани.

Тези две твърдения събира в една теза екипът на онлайн медията „Успелите“ (uspelite.bg) в писмо до трите телевизии с най-голяма аудитория в България. „Тревогата у българина се превръща в характерна душевна черта, с която все повече хора се примиряват“ – продължава обръщението, наречено „Предизвикателство “рЕмисия новини” към българските национални медии“.

„Не е тайна, че преобладаващото медийно съдържание оказва психологическо влияние върху зрителите. То може да всее страх и да засили апатията и омразата y гражданите. А какво прави средностатистическият недоволен и уплашен за бъдещето си човек - емигрира. Макар и в страната ни да живеят много способни и отдадени на добри каузи хора, не бива да подценяваме влиянието на негативния поток от новини върху тяхната мотивация за успех и чувство на спокойствие“ - заявяват младите хора от uspelite.bg.

Поводът за тяхното обръщение (пълен текст на обръщението) е системното пренебрегване в централните емисии новини на трите водещи телевизии на позитивни теми и събития.

Заедно с това все по-често срещаме репортажи, които толерират сензацията. Журналистическите въпроси стават все по-лични, все по-брутални, а зачитането на личния живот и неприкосновеността на личността остават на заден план – констатират младите хора.

От онлайн медията “Успелите” (upselite.bg), се обръщат към националните телевизии в България с апел за промяна. „Вярваме, че говорим от името на голяма част от обществото: изморени сме от новини за побои, убийства, грабежи, негативни статистики и политически скандали. Искаме да виждаме повече новини за български успехи по света, за решени проблеми у нас, за млади таланти, за честни и трудолюбиви хора, за креативни идеи, благородни каузи и положителни тенденции“ - това се казва в писмото, изпратено до Българската национална телевизия, Би Ти Ви и Нова телевизия.

Отправя се и предизвикателство: „Покажете ни една централна емисия само с положителни новини! Телевизията, която първа приеме това предизвикателство, ще има шанса да изненада приятно българското общество. А в по-дългосрочен план и да допринесе за едно по-спокойно и щастливо общество... Чрез „рЕмисия новини” се надяваме да докажем, че из коридорите на българските медии ходят не само добри журналисти, но и добри хора. Не си позволяваме да поучаваме утвърдили се имена в журналистическия бранш, затова поставяме въпроса пред най-висшата и критична инстанция - тази на българския зрител и неговите очаквания. А именно: коректното, състрадателно и етично отношение към всяко човешко същество да не бъде рядкост, а начин на мислене“ – счита екипът на “Успелите”.

На 22 август (понеделник) от 19:00 часа на площадката на мемориален комплекс "Братнителите на Стара Загора" ще се проведе събитие в подкрепа на кампанията "рЕмисия Новини", която е инициирана миналата седмица от позитивната онлайн медия "Успелите" (uspelite.bg). Всеки, който споделя позицията на младите хора, има покана да заяви своята подкпрепа и да присъства на събитието.

Само за една седмица кампанията е достигнала до над 100 хиляди души, като близо 3000 са заявили своята подкрепа в създанетото събитие - споделят организаторите му. Планът за популяризиране на кампанията включва различни активности, в които се включват все повече доброволци.

 remisia bulgaria

www.infoz.bg

Светът

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора

* * *
Германия
провежда парламентарни избори на 26 септември. Двамата основни фаворити за следващ канцлер са Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и консерватора Армин Лашет (Християндемократическия съюз). Очаква се Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство

* * *
Петима алпинисти са загинали след снежна виелица на връх Елбрус. Инцидентът се случва, след като 19 катерачи стигат височина над 5000 метра. Елбрус, разположен в Северен Кавказ, Русия, е най-високата планина в Европа - 5 642 метра

* * *
Вулканът Фуего, който се намира на 35 километра югозападно от столицата на Гватемала, изригна. Дъжд от вулканична пепел се изсипа върху четири села в района, но за момента не е разпоредена евакуация. Това е най-силното изригване от 2018 г., когато Фуего взе 215 жертви

* * *
Най-малко един човек е бил убит, а 12 ранени при стрелба в супермаркет в американския щат Тенеси (град Колиървил). От ранените хора някои са в много тежко състояние

* * *
Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker