Бойко Борисов

Бойко Борисов: Създаването на обща европейска армия е рационално и ще спести пари

Темата с мигрантската вълна е сред акцентите, поставен на срещата в Берлин по покана на канцлера на Германия Ангела Меркел. Категорични сме, че Европейският съюз и Турция трябва да положат усилия до октомври, а и след това да действа споразумението за реадмисия на бежанци.

Това заяви премиерът Бойко Борисов  след церемонията по освещаване на новопостроения храм "Св. Апостоли Петър и Павел" в сливенското село Мечкарево.

"В Европа между различни държави се получават противоречия, но Европейският съюз може да бъде конкурентен на останалите мощни страни, само силен и единен. От Алепо се надигат нови 2 млн. бежанци и Турция вече изнемогва. Предадох това, което разговарях с президента Ердоган и премиера Йълдъръм.по време на срещата в Берлин. В същото време държавите от Вишеградската четворка са категорични, че няма да приемат мигранти, ние също. Искаме да се спазват принципите на ЕС за влизане през официалните КПП-та. Затова и вчера на срещата бяхме категорични, че и ЕС и Турция трябва да положат огромни усилия, но до октомври да се задейства споразумението за реадмисия и да се намерят стъпки, чрез които то да продължи. Споразумението и в момента работи, защото натискът по границата ни, веднага след преврата в Турция, беше преодолян. Нелегалните мигранти са спрени на нашата граница и са върнати на Турция, която ги приема" - каза Бойко Борисов.

Премиерът коментира, че е добре да се облекчи безвизовият режим за Турция в страните от ЕС първоначално за бизнеса, държавните и местни власти. Бойко Борисов заяви още, че европейската солидарност не се изразява само в парите, които се дават по линия на фондовете, а и в споделяне на отговорността и изпълнение на ангажиментите.

"Категорично заявих на европейските колеги, че ние няма да приемаме мигранти. Никой не трябва да си мисли, че от Австрия, Унгария или Германия ще ни връщат по 10, 20 или 30 хиляди, при положение, че нямаме споразумение за реадмисия с Турция. Казах им в прав текст: "Как си ме представяте да чакам на аерогарата и вие да ми пращате десетки хиляди бежанци. Просто няма да пусна самолетите да дойдат. Където трябва категоричност сме я заявили. В същото време , този тон и тези ултимативни тези от една или друга държава не работят за Обединена Европа" - заяви премиерът.

Бойко Борисов категорично потвърди, че е за обща европейска армия. "За обща прокуратура, за обща европейска армия, како щете и за обща гранична полиция съм абсолютна за. Ако сметнете всяка една държава колко танкове, бронетранспортьори, и самолети има, колко милиарди харчим в Европа... Уведен съм, че при една обща структура, безспорно всички сме в НАТО, ще се спестят пари и ще стане по-рационално. Ако сега заделим 1 или 2 млрд. лева повече за армия, това означава 1 или 2 млрд. лева по-малко за социални, инфраструктурни и др. проекти" - обясни министър-председателят.

Той добави, че Шенген в момента не е изгоден за България, но темата остава на дневен ред и се отчита, че страната ни е изпълнила всички критерии, дори сме много по-дори от други страни.

merkel borisov 02

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема