Рекорден е добивът от пшеницата в България

Рекорден е добивът от пшеницата в България през 2016 г.

Зърнопроизводителите прибраха рекордно количество пшеница тази година – 5,6 млн. тона, показват последните данни на Министерството на земеделието и храните. Такова количество не е отчитано в годините от 1980 г.

pshenitsa hlyabНай-близко до днешните данни е реколтата от лятото на 2013 г., която беше 5,5 млн. тона

43% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, заяви на брифинг земеделският министър Десислава Танева. Според нея това е по-добър резултат от миналата година.

Тази година зърнено-житни култури са прибирани от 15 млн. декара. От тях над 11 млн. декара са били засети с пшеница. В сравнение с предходната година засетите площи са увеличени с 3%. С 9% са повишени добивите от декар.

Най-висок среден добив е отчетен в областите Силистра – 568 килограма от декар, Добрич – 563 кг/дка, Разград – 556 кг/дка и Русе – 551 кг/дка.

Заедно с непродадената пшеница от предходната реколта имаме общо 6,6 млн. тона пшеница. За вътрешно потребление са необходими под 2 млн. тона и така останалите 69% от добива са за износ, посочи Десислава Танева.

До момента са изнесени над 1,1 млн. тона, а над 3 млн. тона остават, за да бъдат изтъргувани.

През юли 2016 г. спрямо юли 2015 г. цената на пшеницата е с 15% по-ниска.

България се връща на някои пазари и отново започва износ на висококачествена пшеница, отчете председателят на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов. Производителите се надяват, че цената ще се повиши заради отчетените добри резултати като качество.

Цените са ниски заради свръхпредлагането в световен мащаб, отбеляза Мартин Русев от Асоциацията на търговците на зърно.

В същото време зърнопроизводителите отчетоха, че заради климатичните условия се е наложило да използват повече препарати, за да предпазят растенията от заболявания. Сушата пък е понижила добива на слънчоглед и на царевица в някои райони.

Въпреки рекордния добив и понижените цени на зърното потребителите няма защо да очакват по-ниска цена на хляба.

Според Мариана Кукушева, председател на Националната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, това може да стане само при диференцирана ставка на ДДС за хляба. Това зависи от финансовото министерство и засега не се очертава такава възможност.

www.infoz.bg