Росен Плевнелиев: Духовници и политици да взимат решения, които да обединяват българите

Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република. Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев в поздравителното си слово по случай отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите.

Държавният глава присъства на тържествена света литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска”, съобщиха от прессекретариата на Президента.

Росен Плевнелиев отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.

Българският патриарх НеофитНа този паметен за всички българи юбилей се прекланяме пред великото дело на княз Борис-Михаил, което ни сплоти като народ. Преди 1150 години България е най-мощната държава в Европейския югоизток“, посочи в изказването си президентът Росен Плевнелиев. Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не новите територии, а духовното единство на нацията e здравата основа за нейното бъдеще. Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че въпреки превратностите на историята, именно вярата и християнските ценности са съхранили нашия народ и са му помогнали да опази своя дух, идентичност и бъдеще през вековете.

Нека днес сведем глави пред всички хора на духа, които опазиха българщината и ни помогнаха да се споим като народ и нация. Да пребъде великото дело на светия български Княз Борис Михаил, заяви още държавният глава.

На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа, заяви президентът Плевнелиев. Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци. Президентът изрази голямата си надежда, че Светия синод ще вземе своите мъдри решения. Оставам с огромното си уважение към Българската православна църква и ще работя като държавен глава винаги за нейното единство, допълни още президентът Росен Плевнелиев.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...Най-четеното от последните дни