21 септември – Международен ден на мира и ден без жертви по пътищата

Светът отбелязва на 21 септември Международния ден на мира. По този повод Международен младежки център – Стара Загора организира занимателни инициативи в парк „Пети октомври“ от 16:00 часа.

Международният ден на мира се утвърждава с резолюция на ООН през 1981 г. с послание на ненасилие и спиране на огъня във всички точки на света.
Младежите от Международния център са подготвили богата програма, която включва следните теми: „ Какво е мирът за децата“ – рисунки на асфалт; изразяване на послания за мир от младежи и граждани по повод Международния ден на мира върху бели книжни гълъби; представяне на интересни факти свързани с войните, военните действия и последиците от тях; игри за разпознаване на нобеловите лауреати за мир; видео интервюта с послания на граждани; популяризиране на дейностите на Центъра.

driverНа 21 септември се провежда Първи европейски ден без загинали на пътя на територията на Европа. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL:
В началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат.

Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата.

Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа.

Нека всеки oт нас да поеме личен ангажимент за безопасно поведение, като си припомни следните правила и послания и се подпише под тях. На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент. Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред. Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана.

Помислете за близките и приятелите си!

Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет.

Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби.
Подкрепата на всеки е решаваща.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема