Около 160 млн. литра вино ще бъде произведено през 2016 г. в България

Около 160 млн. литра вино ще бъде произведено тази година в страната. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на гроздоберната кампания в село Устина, област Пловдив.

Началото на гроздобера бе даден на лозовия масив на Винарска изба "Вила Юстина", на който присъства и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Министър Танева изтъкна, че както и при други сектори в земеделието, 2016 г. се очертава да бъде добра и за производителите на грозде, информираха от пресцентъра на земеделското министерство.

„Очакваните добиви грозде тази година ще са по-високи от тези през 2015 година. Надяваме се количеството произведено вино да достигне и надмине миналогодишното“ - каза още тя. По думите й, към момента качествените показатели на гроздето през 2016 г. са добри, както всяка предходна година, с изключение на 2014 г., която беше лоша за сектор „Лозарство и винарство“ в световен мащаб. „Секторът показва, че България може да произвежда добро грозде, да прави добро вино и да го изнася на добри пазари" -  заяви Десислава Танева.

Министърът на земеделието и храните допълни, че според прогнозните данни страната ни ще изнесе около 60 млн. литра вино за чуждестранни пазари. „Трите най-големи пазара за износ на български вина са Русия, Китай и Великобритания“ - подчерта Танева.

Тя съобщи, че всяка година се наблюдава и увеличение при новите лозови насаждения , като тази година се очаква да се засадят нови 680 хектара. „Нови 19 изби са в процес на изграждане, а в момента действащите в страната са 263. Независимо от всички трудности, с които се сблъсква българският земеделски производител, отчитаме възходящ тренд и при броя на операторите и производителите на вино“ - добави още Десислава Танева.

grape

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24