Томислав Дончев: През 2016 г. се събуди вътрешното потребление, но има криза при работната ръка

През 2016 г. ръстът на българската икономиката може да надхвърли 3% от брутния вътрешен продукт. При отлично изпълнение на бюджета може да се очаква минимален дефицит. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той уточни, че България да е сред страните от Европейския съюз с най-добро съотношение на дефицита.

Износът е основен двигател на икономиката, а през 2016 г. се събуди и вътрешното потребление. Сигурен съм, че за тази година ще бъде отчетен сериозен ръст и в тази сфера.

„Един от факторите на растежа е събуждането на частни инвестиции в сфери, където не е имало интерес. Нужно е публичните активи да бъдат управлявани по най-добрия начин и да се създават нови активи. За 25 г. нямаме нито едно средно или голямо съоръжение, резултат от концесия за строителство – нито един мост, път и или тунел“, каза Томислав Дончев по повод подготвения от управляващите Закон за концесиите и допълни, че новият закон ще даде всички шансове в тази посока. Също така контролът върху концесиите ще е много по-ефективен.

По-високите приходи в бюджета Томислав Дончев обясни с повишената активност на приходните агенции. „Всяка пресечена контрабандна сделка дава шанс на българския производител“, заяви вицепремиерът в интервю в студиото на Българска национална телевизия.

За влиянието на евросредствата върху икономиката вицепремиерът каза, че те имат въздействие не толкова като финансово изражение, колкото като промяна на средата и подобряване на инфраструктурата, защото изграждането на ново шосе съживява цял район.

Томислав Дончев припомни, че в момента в България безработицата е по-ниска спрямо периода на кризата, но в същото време фирмите имат проблеми с намирането на квалифицирана работна ръка. Компаниите, които работят в сферата на информационните технологии и софтуера твърдят, че ако българската образователна система е в състояние да произведе няколко десетки хиляди нови квалифицирани специалисти, те всички могат да бъдат наети. Трудна е ситуацията с инженерните кадри, позволихме си да деквалифицираме едно поколение инженери, сега търсенето е голямо и този пазар е незадоволен, коментира Томислав Дончев.

Като евентуални рискове той посочи вътрешната политическа дестабилизация или непредвидени регионални рискове в съседни държави.

България понесе няколко сериозни шока – например решението на арбитража за АЕЦ „Белене“, каза Дончев. Той определи последиците като „пропилени обществени пари“. Няма как влаганите през годините средства в проекта да бъдат 100% възстановени и е нормално прокуратурата да провери органа, който е трябвало да взема решения, коментира той.
Поръчаното оборудване предстои да бъде платено. Следващата стъпка е проектът да бъде изпълнен като пазарен - може да бъде изпълнена приватизационна процедура до средата на 2017 г. Това трябва да стане без дългосрочни договори и държавни гаранции. И ако това не се случи, има и други варианти, включително и препродажба на оборудването.

Междуфирмената задлъжнялост зависи от решенията на бизнеса и няма вълшебна пръчка, която да я ликвидира, коментира Дончев.

За промените в изборното законодателство той заяви, че, направени в последния момент, те усложняват организацията и ще наложат да се промени план-сметката за разходите по вота. Правителството очаква и друго предизвикателство - хакерски атаки, които бяха факт и при предишни избори.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни