На 1 ноември започва акция "Зима" в цялата страна

На 1 ноември започва акция "Зима" в цялата страна

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните на МВР.

Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима“ от Главна дирекция „Национална полиция”, Съюза на българските автомобилисти, Българския Червен кръст, с участието и на партньори. Акцията започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия, в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании.

Първата е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е насочена към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. От 1 до 10 ноември пътните полицаи ще се фокусират към водачите на пътните превозни средства, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време активно участват в движението по пътищата.

Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ между 11 и 20 ноември, а третата ще е между 21 и 30 ноември под мотото „Безопасно шофиране през зимата“.

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 2 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя; 16 ноември – за Ден без пешеходци-жертви на пътя, а 30 ноември – за Ден без водачи и пътници в жертви на пътя.

Пътна полиция уточнява, че първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани. От средата на месеца при установяване на нарушения на водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя ще бъде взимано отношение съгласно Закона за движението по пътищата независимо от насочеността на кампаниите в акция „Зима“.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема