600 млн. лева ще получат земеделските производители за обработваеми площи

В първата половина на 2017 г. се планира отваряне на втория прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с целия остатъчен бюджет - 150 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

От днес министерството стартира диалог с неправителствения сектор в преработвателната индустрия за това какви промени да бъдат направени в правилата за прилагане на мярката. Към момента по първия прием на същата мярка има одобрени и сключени 133 договора на обща стойност 177 млн. лв., като остава сключването на още 30 договора.

Министър Танева информира още, че до края на месец декември се планира изплащането на базовата ставка по Схемата за единно плащане на площ в размер на около 600 млн. лв.

Десислава Танева на откриване на изложение за храни„България отчита ръст в хранително-вкусовата промишленост. За първите осем месеца на тази година в сравнение с 2015 г. при преработката на сурово мляко ръстът е 6,4%, а при производството на млечни продукти е около 1%. При месата и месните продукти ръстът е с близо 1,5%, с 7,6 % е растежът при производството на вино спрямо същия период наминалата година“. Това заяви министърът на земеделието и храните при откриването на международните специализирани изложби "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", "Салон на виното" и "Интерфуд дринк". Тя изрази надежда, че тази тенденция ще се запази както до края на годината, така и за следващия период. „За 2017 г.

Министерство на земеделието и храните ще осигури на хранителната индустрия възможност за представяне на най-популярните изложения в чужбина“ - каза още министър Танева. По думите й българското производство задоволява по-голямата част от местното потребление. „С най-висок процент е хлябът – над 97 %, при, млечните продукти - над 90%, при вината производството, което задоволява местното търсене е над 95%“, посочи министърът. Тя допълни, че при месата с най-висок процент е производство на агнешко месо – около 91%, при телешкото месо – 66%.

Министър Танева подчерта, че България произвежда едни от най-добрите и качествени храни, които могат да намират все по-добър пазар. Тя обясни, че в подкрепа на износа на родна продукция функционира специално звено в МЗХ, съвместно с експерти от Национална агенция по приходите, Държавна агенция „Митници“ и Българската агенция по безопасност на храните. Целта на звеното е да подкрепи административно бизнеса.

о време на изложбите над 420 производители, дистрибутори, търговци от България и други държави ще представят качествени храни, напитки и суровини, както и постижения на хранително-вкусовата. Международните изложения ще продължат до 12 ноември.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема