ТВ Европа удостои Росен Плевнелиев с награда за европейска политика (видео)

В навечерието на Деня на Европа 9 май държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен с Годишната награда за проевропейска политика за 2015 година. Призът, учреден от Телевизия Европа, се връчва за втора поредна година на политическата фигура, която със своите действия през изминалата година е допринесла най-много за утвърждаването на европейската политика в България.

Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Емил Стоянов„Гордея се, че съм проевропейски президент – това обещах на българските граждани от първия си ден като държавен глава. Винаги съм подчертавал, че Европейският съюз не е външна политика за България, а е нашето семейство“, каза президентът Росен Плевнелиев, след като получи приза, съобщиха от прессекретариата на държания глава. Президентът отново определи ЕС като уникален проект за мир и като най-доброто, което човечеството е създало от руините на Втората световна война. „ЕС е двигател на развитието и най-мощният мотор на демокрацията на нашия континент и на света“, каза той.

Европейският съюз има нужда от доверието на своите граждани и днес си даваме сметка, че постигнатото не е даденост и може да бъде загубено, напомни Росен Плевнелиев. „Постигнатото може обаче да бъде надградено, ако вярваме в своите ценности и ако се противопоставим на разделението, на пропагандата и на манипулираната история с единствения двигател, с който разполагаме – интеграцията, която свързва държави и народи и която е рецептата да противостоим на дестабилизацията“, подчерта държавният глава.

Президентът посочи, че пред Европа стоят още много предизвикателства и определи Европейската комисия като доверен партньор на България. „Няма да допусна краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път на европейското развитие. Във всяко свое действие трябва да търсим устойчивост и дългосрочност. Това означава доверие. За това и за достойното място на България в Европейския съюз ще се боря винаги, независимо на каква позиция ще бъда“, каза още в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема