България с правителство в оставка - какво следва?

След като премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори, страната влиза в нова предизборна кампания – за предсрочни парламентарни избори. Тези избори вероятно ще се проведат през пролетта, като е възможна и дата през март.

Слуд оставката на правителството президентът Росен Плевнелиев трябва да започне консултации с парламентарните групи за възлагане на проучвателен мандат за съставяне на ново правителство. Това се прави, като се започне от най-многобройната група в Народното събрание. Лидерите и на ГЕРБ и на БСП заявиха категорично, че няма да приемат мандатите в рамките на този парламент. Очаква се да ги върнат без голямо бавене (срокът е 7 дена за всяка от тях).

ministerski savet sofiaСпоред Конституцията ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет. Конституцията обаче не дава право на Плевнелиев да разпусне Народното събрание през последните 3 месеца от мандата си.

Действащият държавен глава Росен Плевнелиев ще трябва да назначи служебно правителство - трето в рамките на неговия мандат. Парламентът ще продължи да работи и ще може да го контролира до момента на разпускането му (вероятно в последните дни на януари 2017 г.).

До оставка на кабинета при изтичащ мандат на президента досега се е стигало само един път през последните 26 години - на 10 януари 1997 г., когато правителството на Жан Виденов подава оставка. 20 дни по-късно изтича мандатът на президента Желю Желев и в длъжност встъпва Петър Стоянов. Тогава Желев решава да не връчва проучвателен мандат на БСП за нов опит за съставяне на кабинет и да изчака рокадата в президентството. Служебен кабинет съставя Стоянов, който тогава назначи правителството на Стефан Софиянски и разпусна парламента.

Така по всяка вероятност още с встъпването си в длъжност на 22 януари 2017 г. новият президент Румен Радев ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и трябва да насрочи нови избори в срок от два месеца.

Най-вероятно новият президент ще разполага с правото както да прави промени в служебното правителството, така и да го смени изцяло. Процесът би минал по-гладко и по-бързо ако Росен Плевнелиев и Румен Радев се разберат за състава на служебния кабинет и за процедурите, но тази договорка трябва да съвпада и с обществените очаквания.

www.infoz.bg