шивачка

Отпада ли сливането на почивни дни около празници?

Министерството на труда и социалната политика предлага: когато официалните празници в България (с изключение на Великденските) съвпадат със събота и неделя, за почивни дни да се ползват първите работни дни след тях. Промяната може да се въведе с корекция в Кодекса на труда.

Предложения и становища по това предложение се приемат до края на ноември.

В мотивите на министерството се посочва, че практиката показва, че ефектите от сливането на почивни дни около празници са противоречиви и по-скоро негативни. Нарушава се комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави, нарушава се работата на финансовите институции и се забавят плащания.

В сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради увеличеното заплащане на труда на официален празник, се посочва още в мотивите към поправките.

Отработването в събота се отразява негативно и в производството с оглед на увеличените разходи за труд, които рефлектират върху себестойността на продукцията, казва се още в мотивите.

Намалява се и продължителността на седмичната почивка. А почивката в един вместо два дни, когато се отработва съботата, води до по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.

Предложената промяна в Кодекса на труда има за цел освен преодоляването на посочените недостатъци от разместването на почивните дни, да гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

До предложението за промяна при сливането на почивни дни около празници се стигна след настояването на предприемачи да се премахнат дългите почивки и отработването в събота. Министърът на труда в оставка Зорница Русинова прие идеята, като каза, че ще търси варианти да се съобрази с исканията на бизнеса.

mravki

www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber