Средствата за безплатното саниране на жилищните сгради са изчерпани

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова уведоми кметовете на общините в страната временно да преустановят сключването на нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Саниран блокПричината е, че осигуреният за 2016 г. финансов ресурс в размер на 1 млрд. лева е достигнат. Освен това, бюджетът за 2017 г. е в процедура по приемане, а правителството е в оставка и не може да гарантира, че досегашната политика ще продължи, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

От 22 ноември 2016 г. местните власти временно трябва да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по програмата. Не трябва да се обявяват и нови обществени поръчки, докато не се осигури допълнителен финансов ресурс по нея. Това препоръчва в писмото си до кметовете Лиляна Павлова.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще бъдат изпълнени.

"Към днешна дата е достигнат ресурсът от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради под формата на сключени договори и нямаме право да похарчим дори 1 лев повече. Това е причината временно да преустановим поемането на нови договори. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. Тя е категорична, че програмата не е спряна. „Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“ - увери Лиляна Павлова и допълни, че програмата продължава да работи.

Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, защото останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване, се казва още в съобщението на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

www.infoz.bg