Лекарствата за високо кръвно налягане стават безплатни

Лекарствата за високо кръвно налягане стават безплатни

По предложение на министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, от 1 януари 2017 г. Националната здравноосигурителна каса ще заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. Това реши Надзорният съвет на Касата.

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 хил. българи, по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза.

За безплатните лекарства ще бъдат отделени около 10,5 млн. лева. Идеята беше заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно. От здравното министерство уточняват, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на Касата е с 15 млн. лева по-малко в сравнение с предишни периоди. Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема