Прокуратурата разследва квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост

Прокуратурата разследва квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост

Софийска градска прокуратура образува на 11 май 2015 г. досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в Корпоративна търговска банка АД Елена Костадинчев и Станислав Лютов. От ноември 2014 г. до 26 март 2015 г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на КТБ АД.

kvestoriВ резултат на това са последвали значителни щети за банката. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, се казва в съобщение на Софийска градска прокуратура. Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес.

По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Софийска градска прокуратура, снимка: www.bpost.bg)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема