работа пенсии

Параметрите в бюджета на ДОО се запазиха почти без промени

Минималната пенсия се увеличава с 4 лева от юни 2017 г., но размерът ѝ не може да бъде под 165,25 лева. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене в пленарна зала на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Депутатите записаха в закона, че от средата на 2017 г. се увеличават възрастта и стажът за пенсия за всички категории труд. Пенсиите ще се увеличат с 2,4% заради нарастване на тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването им, като се запазва таванът в размер на 35% от максималния осигурителен доход, който е 910 лева.

Предложенията на Патриотичния фронт и партия АБВ за въвеждане на минимална пенсия от 200 лева и съответно 300 лева бяха окончателно отхвърлени. Въпреки заявките на БСП, че ще подкрепят идеите на Патриотичния фронт за индексация на пенсиите спрямо средния осигурителен доход, предложението не можа да събере достатъчно гласове, за да бъде прието.

Депутатите приеха още през 2017 г. следните минимални месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2015 г. като самоосигуряващи се лица:

  • до 5 400 лева - 460 лева
  • от 5 400,01 лева до 6500 лева - 500 лева
  • от 6 500,01 лева до 7500 лева - 550 лева
  • над 7 500 лева - 600 лева

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 300 лева. Максималния месечен размер на осигурителния доход също остава без промяна и е 2 600 лева.

От АБВ внесоха предложение таванът да бъде увеличен до 3 хил. лева, но то беше отхвърлено. „Трябва да има повече справедливост. Сега колкото по-голямо възнаграждение получаваш, толкова по-малко данъци внасяш. Нека продължим политиката по плавно нарастване на максималния осигурителен доход от 2014 г. Това ще доведе до повече приходи в бюджета и ще осигури увеличение на тавана и на пенсиите, обясни от трибуната Мариана Тодорова от АБВ..

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015 г., както и за започналите дейност през 2016 и 2017 г. остава 460 лв., решиха още депутатите.

Предложенията на АБВ за увеличение на обезщетенията за безработица от 7,20 лева на ден на 9,60 лева също не бяха приети.

Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете през втората година от майчинството също остава 340 лева на месец, както е и в момента.

rabota osigurovki

www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни