работа пенсии

Параметрите в бюджета на ДОО се запазиха почти без промени

Минималната пенсия се увеличава с 4 лева от юни 2017 г., но размерът ѝ не може да бъде под 165,25 лева. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене в пленарна зала на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Депутатите записаха в закона, че от средата на 2017 г. се увеличават възрастта и стажът за пенсия за всички категории труд. Пенсиите ще се увеличат с 2,4% заради нарастване на тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването им, като се запазва таванът в размер на 35% от максималния осигурителен доход, който е 910 лева.

Предложенията на Патриотичния фронт и партия АБВ за въвеждане на минимална пенсия от 200 лева и съответно 300 лева бяха окончателно отхвърлени. Въпреки заявките на БСП, че ще подкрепят идеите на Патриотичния фронт за индексация на пенсиите спрямо средния осигурителен доход, предложението не можа да събере достатъчно гласове, за да бъде прието.

Депутатите приеха още през 2017 г. следните минимални месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2015 г. като самоосигуряващи се лица:

  • до 5 400 лева - 460 лева
  • от 5 400,01 лева до 6500 лева - 500 лева
  • от 6 500,01 лева до 7500 лева - 550 лева
  • над 7 500 лева - 600 лева

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители остава 300 лева. Максималния месечен размер на осигурителния доход също остава без промяна и е 2 600 лева.

От АБВ внесоха предложение таванът да бъде увеличен до 3 хил. лева, но то беше отхвърлено. „Трябва да има повече справедливост. Сега колкото по-голямо възнаграждение получаваш, толкова по-малко данъци внасяш. Нека продължим политиката по плавно нарастване на максималния осигурителен доход от 2014 г. Това ще доведе до повече приходи в бюджета и ще осигури увеличение на тавана и на пенсиите, обясни от трибуната Мариана Тодорова от АБВ..

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015 г., както и за започналите дейност през 2016 и 2017 г. остава 460 лв., решиха още депутатите.

Предложенията на АБВ за увеличение на обезщетенията за безработица от 7,20 лева на ден на 9,60 лева също не бяха приети.

Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете през втората година от майчинството също остава 340 лева на месец, както е и в момента.

rabota osigurovki

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни