кредитиране

Млади предприемачи могат да получат кредити при ниски лихви

Младите предприемачи (хора до 29 години) ще могат да вземат кредит в размер на между 5 хиляди и 50 хиляди лева с лихви под пазарните. Това обяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Тя направи анонса по време на седмото издание на форума "Дни на кариерата в секторите: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси, обслужване на клиенти" в Университета за национално и световно стопанство.

Русинова съобщи, че за кредитите за млади предприемачи ще бъдат отделени 12,5 милиона лева.

„Министерството на труда и социалната политика е първото, което подписа споразумение с Фонда на фондовете“ - припомни Русинова и допълни, че има прехвърляне на 70 милиона лева, които са насочени към младежко предприемачество, развиване на предприемачество и социални предприятия.

„Предстои до края на 2016 година да бъдат отворени тръжните процедури от страна на Фонда на фондовете за набиране на финансови институции, които ще бъдат посредници, като стартираме приоритетно с кредитите за младежи“, допълни Зорница Русинова. – Ще бъдат подкрепени инициативни млади хора, които имат вече компания, която оперира две години на пазара или такива, които тепърва започват бизнес. Няма да има ограничения в предприемачеството, изключение прави частично ограничение, свързано с първично земеделско производство.“

Зорница Русинова припомни за положителните тенденции на пазара на труда през последните месеци - трайната тенденция на намаляване на безработицата - в момента е 7,7% и е по-ниска от средноевропейската. Младежката безработица е 14,7% при средна от 18% за Европейския съюз.

Социалният министър в оставка призова младежите да се възползват от възможностите за стажове в институции и фирми, защото само така могат да разберат дали професията, за която учат, е точно тази, която искат да работят.

В изданието на Дни на кариерата тази година има рекорден брой участници - 77 държавни институции, водещи български и международни компании.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема