кредитиране

Млади предприемачи могат да получат кредити при ниски лихви

Младите предприемачи (хора до 29 години) ще могат да вземат кредит в размер на между 5 хиляди и 50 хиляди лева с лихви под пазарните. Това обяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Тя направи анонса по време на седмото издание на форума "Дни на кариерата в секторите: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси, обслужване на клиенти" в Университета за национално и световно стопанство.

Русинова съобщи, че за кредитите за млади предприемачи ще бъдат отделени 12,5 милиона лева.

„Министерството на труда и социалната политика е първото, което подписа споразумение с Фонда на фондовете“ - припомни Русинова и допълни, че има прехвърляне на 70 милиона лева, които са насочени към младежко предприемачество, развиване на предприемачество и социални предприятия.

„Предстои до края на 2016 година да бъдат отворени тръжните процедури от страна на Фонда на фондовете за набиране на финансови институции, които ще бъдат посредници, като стартираме приоритетно с кредитите за младежи“, допълни Зорница Русинова. – Ще бъдат подкрепени инициативни млади хора, които имат вече компания, която оперира две години на пазара или такива, които тепърва започват бизнес. Няма да има ограничения в предприемачеството, изключение прави частично ограничение, свързано с първично земеделско производство.“

Зорница Русинова припомни за положителните тенденции на пазара на труда през последните месеци - трайната тенденция на намаляване на безработицата - в момента е 7,7% и е по-ниска от средноевропейската. Младежката безработица е 14,7% при средна от 18% за Европейския съюз.

Социалният министър в оставка призова младежите да се възползват от възможностите за стажове в институции и фирми, защото само така могат да разберат дали професията, за която учат, е точно тази, която искат да работят.

В изданието на Дни на кариерата тази година има рекорден брой участници - 77 държавни институции, водещи български и международни компании.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни