Китайската национална ядрена корпорация има интерес към проекта "Белене"

Проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

Той участва в среща, проведена по инициатива на Китайската национална ядрена корпорация. В нея участваха още заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика в оставка Томислав Дончев и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

belene aetsОт страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

www.infoz.bg

На подобна тема