глоби висока скорост

Въвеждат се по-големи глоби за нарушенията на шофьорите

Народното събрание прие на второ четене новите текстове в Закона за движение по пътищата, с които се въвеждат по-големи глоби за шофиране с превишена скорост. Санкциите стават с пъти по-високи от досегашните.

700 лева ще е глобата за превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населените места, а извън населени места е 600 лева. При превоз на опасни товари или за превозни средства от обществения транспорт глобата е 1000 лева.

Въвежда се и ново наказание - дерегистрация на автомобил, когато е шофиран от собственика му след употреба на алкохол, без книжка или при отказ от съдействие в определени ситуации. Това означава, че се свалят номерата и се спира регистрацията на превозното средство за срок от 6 месеца до 12 месеца. "След изтичане на този срок трябва да се направи нова регистрация на автомобила" - обясни председателят на Комисията по транспорт Настимир Ананиев. Той уточни, че това става при три хипотези - когато се управлява автомобил без документ за правоспособност, след употреба на упойващи вещества, наркотици и алкохол в кръвта над 0,5 промила или когато бъде отказано тестването с техническо средство за алкохол или за наркотични вещества и техните аналози.

Глобата е 1000 лева, а шофьорът губи права за срок от една година, когато алкохолът в кръвта му е над 0,8 промила. Правата ще се отнемат и на водачи, които не плащат наложените глоби.

Който шофира в насрещното платно по магистрала или скоростен път също ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде глобяван с 1000 лева. При повторно нарушение санкцията е 6 месеца и глоба 4000 лева. Водачите, които не си сменят гумите в периода от декември до март със зимни или с такива с грайфер поне 4 мм ще получат глоба от 50 лева.

Депутатите приеха текстовете, според които младите водачи да получават две трети от максималния брой контролни точки, а оставащите една трета контролни точки те ще получават след срок от 24 месеца.

skorost globi

www.infoz.bg