работа

Български училища въвеждат система за обучение чрез работа

От началото на 2017 г. ще бъде осигурено финансиране между 100 и 200 хил. лева, за да се въведе обучение чрез работа (дуално образование) в горните класове на средното образование.

Три дни в седмицата учениците ще могат да работят срещу заплащане в реални предприятия и два дни да учат в класните стаи. С проекта се слага началото на български вариант на дуално обучение, заимстван от европейски образци. Финансирането е от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

„Трудно се променя номенклатурата на специалностите, а в малките населени места не успяваме да осигурим индивидуални работни места за производствена практика на учениците", посочи проблемите пред развитието на професионалното образование министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Тя каза, че все още не е осъществена националната програма за общежитията, която може да реши проблемите в малките населени места - в планински райони например, където децата не могат да пътуват всеки ден до училището. Кунева заяви, че недостатъците пред сегашния вид на образованието са много и все по-малък е интересът към професионалните училища. Тя даде за пример материалната база в училища с аграрен профил, където липсват средства за нови уреди и машини, докато в селското стопанство се използват трактори и друга техника от последно поколение.

„В малките населени места няма фирми, които да се съгласят да приемат и да осигурят работна среда за обучаващи се ученици. В същото време учебни центрове предлагат курсове, в които отделни специалности се придобиват вместо за три или четири години, за няколко месеца", заяви министърът.

Чрез промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки, а именно: олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията.

„С оглед на съвременните реалности, професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите. Училищата могат да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база. Също и да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове. Целта е да се съобразяват с пазара на труда и да рекламират по-агресивно своя продукт" - препоръча Кунева.

Сега в България има парадокс - има безработица, а в същото време предприемачите изпитват остър проблем заради невъзможност да си намерят нужните кадри, а професионалните училища не могат да си набавят ученици, защото децета предпочитат езиковите.

Решението на проблема не трябва да се търси чрез санкциониращи административни мерки, а с добро управление и подобряване на системата, с повишаване на престижа на някои професии и тясна връзка между младите хора, училищата и представителите на бизнеса, категорична е Меглена Кунева. Тя счита, че през 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след седми, и след осми клас.

Бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения от страна на учениците и да ги стимулира те да останат и да работят в България.

Инициативата „Алианс за младежта“ създава повече възможности на младите хора за професионален опит и стаж. В България тя се подкрепя от 30 международни и локални компании, сред които водеща е "Нестле България", която е сред големите инвеститори у нас.

Емануел Артур, изпълнителен директор на компанията, посочи добри примери за сътрудничество и се похвали, че млади хора при тях са постъпили на работа веднага след завършване на средното си образование и без предварителен работен стаж. Проект „Домино“ е пример за преминаване към дуално образование", заяви посланикът на Конфедерация Щвейцария в България Н. Пр. Денис Кнюбел и посочи „Нестле“ като един от партньорите, където практиката е станала част от учебната програма.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни