Влакова цистерна се взриви на гара Хитрино, има жертви и ранени

Влакова цистерна със запалимо вещество се взриви сутринта на 10 декември на гара Хитрино, Шуменска област. Малко след 5:30 часа при навлизане в гарата влакът е дерайлирал и цистерните са се обърнали, което е довело до взрива.

hitrinoВ следобедните часове на 10 декември беше съобщено за 7 загинали и 29 ранени. Евакуирани са всички жители на селото. Няма пряка опасност за хора, но операцията за екипите, които извършват обезопасяването е рискова. Причината за инцидента е в процес на изясняване. На мястото на катастрофата пристигнаха министър-председателят в оставка Бойко Борисов, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Започнало е обезопасяване на 12 от вагоните, дерайлирали край гара Хитрино. Предстои претоварване и транспортиране на опасните вещества, като операцията е с висок риск. Общо цистерните са 26 - 3 са пълни с пропан-бутан, 20 с пропилен, 3 са празни.

Взривилата се цистерна е била в центъра на композицията. Товарът - цистерни с пропан-бутан и пропилен* - е собственост на румънска фирма. Превозвач е частна фирма, а не "Български държавни железници". Машинистът на товарния влак и двамата му помощници са живи и са дали показания, но причините тепърва ще се изясняват.

В следствие на инцидента е разрушена сградата на гарата, няколко близки постройки и превозни средства. На място на произшествието работят 200 пожарникари и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ.

Има 26 пациента, приети в Многопрофилна болница за активно лечение - Шумен. От тях трима са транспортирани в Клиниката по изгаряния на Военно-медицинска академия - Варна. Междувременно екип от болница „Св. Марина“ - Варна, ръководен от проф. Платиканов, вече е в болницата в Шумен. Други трима от пациентите се транспортират към болница „Св. Марина“, сред които жена с тежка челюстно-лицева травма. Един от пациентите е починал при приемане в Шуменската болница, други трима са оставени в болницата в Шумен, защото са в критично състояние - на изкуствена вентилация и не могат да бъдат транспортирани към момента. Има готовност допълнителни реанимационни екипи да тръгнат към Шумен, съобщиха от здравното министерство.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен от цялата страна.

При нужда, има създадена организация и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт, но такава необходимост към момента няма.

* Пропиленът е важна суровина в нефтохимическата промишленост. Той е силно избухлив газ, който е по-тежък от въздуха и който при минус 16 градуса преминава в течно състояние. От пропилен след преработка се получава полипропилен, един от най важните полимери в днешно време. Използва се още за получаването на ацетон, изопропанол, акрилонитрил, пропиленов оксид.

www.infoz.bg (Снимка: пресцентър на МВР)

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни