12 декември 2016 г. е обявен за Ден на национален траур

С решение на Министерски съвет 12 декември 2016 г. е обявен за Ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция в село Хитрино, област Шумен, съобщиха от правителствената пресслужба.

traur 1В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.  

Осем души загинаха при тежкия инцидент на гара Хитрино, 29 са ранени след като товарен влак, превозващ пропан-бутан и пропилен, дерайлира при навлизане в гарата и се взриви цистерна.

Кога в България е обявен Ден на национален траур през последните 4 години:

  • 6 март 2013 г. – в памет на Пламен Горанов, самозапалил се с искане на оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов на 20 февруари 2013 г.
  • 5 август 2013 г. – по повод на трагично загиналите миньори от мина „Ораново“ край град Симитли
  • 23 юни 2014 г. – в памет на жертвите от наводнението в градовете Варна и Добрич
  • 3 октомври 2014 г. – в памет на 15 загинали при взривове в завод „Миджур“ в село Горни Лом, област Видин
  • 1 февруари 2015 г. – в памет на първия български демократично избран президент на България Желю Желев, починал на 30 януари 2015 г.

www.infoz.bg

Светът

Решението на Джо Байдън за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз с Австралия и Великобритания, целящ да противодейства на Китай, разгневи лидери в Европейския съюз. Те се чувстват изоставени и приемат този ход като, връщане към политиката на Тръмп спрямо Европа

* * *
В Русия се провеждат парламентарни избори, като всички изборни секции са отворени от петък. Заради коронавирусната пандемия изборите в Руската федерация продължават до неделя. 110-милиона, имащи право на глас, избират депутати в Думата, долната камара на парламента, а също и представители в регионалните съвети

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни