Правителството в оставка вероятно ще управлява до края на януари

Реформаторският блок обяви, че взема мандата, който президентът Росен Плевнелиев връчи на коалицията днес, и ще се опита да състави правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Предварителните заявки от страна на двете най-големи политически сили в Народното събрание са, че няма да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент, и че искат предсрочни избори. Ако позицията им не се промени, това прави шансовете за съставяне на нов кабинет изключително малки.

Какво се случва ако опитът на Реформаторския блок да направи правителство се провали?

ministerski savet copyПрезидентът Росен Плевнелиев има повече от един вариант за справяне с политическата ситуация, свързана с правителството на България.

Има вероятност държавният глава да назначи служебно правителство, като в него влизат хора, които са от сегашния екип на Росен Плевнелиев. Но и този вариант ще наложи привличане на служебни министри, които не са част от президентската администрация. Този вариант е възможен ако повечето от заместник-министрите от кабинета на Бойко Борисов приемат да останат на постовете си до края на януари.

Не е изключено президентът Плевнелиев да отложи още процеса и сегашното правителство да остане да управлява в оставка до деня, в който Румен Радев го смени със служебен кабинет, който да подготви предсрочните избори за Народно събрание. Това вече изглежда най-вероятното решение, след като днес Реформаторският блок прие мандата и отлага процеса за събиране на служебен кабинет. Реформаторите имат срок от една седмица за консултации и за внасяне за гласуване в Народното събрание на предложението си за ново правителство.

Друг вариант е Росен Плевнелиев да назначи правителството на Бойко Борисов за служебно – без промени, с ясната теза, че на 22 януари 2017 г. новият президент Румен Радев ще сформира свой служебен кабинет. Шансът за този вариант е минимален. Министър-председателят в оставка Бойко Борисов не го иска, защото би изглеждало, че прави всичко, за да е на власт.

ministerski savet sofia

Връченият от президента Росен Плевнелиев днес трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет е последен мандат съгласно конституционната процедура след оставката на правителството.

Документът за него беше получен от депутата и заместник-председател на СДС Румен Христов.

Държавният глава каза в началото на срещата, че ще се радва, ако бъде направено усилие в рамките на 43-ия парламент да се сформира правителство. Понякога "един процент шанс може да бъде 100 процента шанс", така че си заслужава да опитаме, още повече в светлината на рекорден брой кризи, които се разиграват около нас, в региона и по света, каза президентът Плевнелиев и пожела успех на Реформаторския блок.

На срещата с президента бяха също заместник-председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Борислав Великов, депутатът и заместник-председател на СДС Костадин Марков и Александър Христов, член на Постоянното присъствие на БЗНС.

Изявление на президента Росен Плевнелиев, направено на 21 декември 2016 г.

www.infoz.bg

Светът

Най-малко 8 души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали в Турция през изминалата седмица. 7 от жертвите са при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва е в Мармарис. От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден. По южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, като горските пожари унищожават посеви, животни и домове

* * *
Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки. Създадените нови работни места през юли са най-много в Германия и Австрия

* * *
Хиляди хора излязоха в неделя в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и до задържане на около 600 демонстранти

* * *
Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни