Правителството в оставка вероятно ще управлява до края на януари

Реформаторският блок обяви, че взема мандата, който президентът Росен Плевнелиев връчи на коалицията днес, и ще се опита да състави правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Предварителните заявки от страна на двете най-големи политически сили в Народното събрание са, че няма да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент, и че искат предсрочни избори. Ако позицията им не се промени, това прави шансовете за съставяне на нов кабинет изключително малки.

Какво се случва ако опитът на Реформаторския блок да направи правителство се провали?

ministerski savet copyПрезидентът Росен Плевнелиев има повече от един вариант за справяне с политическата ситуация, свързана с правителството на България.

Има вероятност държавният глава да назначи служебно правителство, като в него влизат хора, които са от сегашния екип на Росен Плевнелиев. Но и този вариант ще наложи привличане на служебни министри, които не са част от президентската администрация. Този вариант е възможен ако повечето от заместник-министрите от кабинета на Бойко Борисов приемат да останат на постовете си до края на януари.

Не е изключено президентът Плевнелиев да отложи още процеса и сегашното правителство да остане да управлява в оставка до деня, в който Румен Радев го смени със служебен кабинет, който да подготви предсрочните избори за Народно събрание. Това вече изглежда най-вероятното решение, след като днес Реформаторският блок прие мандата и отлага процеса за събиране на служебен кабинет. Реформаторите имат срок от една седмица за консултации и за внасяне за гласуване в Народното събрание на предложението си за ново правителство.

Друг вариант е Росен Плевнелиев да назначи правителството на Бойко Борисов за служебно – без промени, с ясната теза, че на 22 януари 2017 г. новият президент Румен Радев ще сформира свой служебен кабинет. Шансът за този вариант е минимален. Министър-председателят в оставка Бойко Борисов не го иска, защото би изглеждало, че прави всичко, за да е на власт.

ministerski savet sofia

Връченият от президента Росен Плевнелиев днес трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет е последен мандат съгласно конституционната процедура след оставката на правителството.

Документът за него беше получен от депутата и заместник-председател на СДС Румен Христов.

Държавният глава каза в началото на срещата, че ще се радва, ако бъде направено усилие в рамките на 43-ия парламент да се сформира правителство. Понякога "един процент шанс може да бъде 100 процента шанс", така че си заслужава да опитаме, още повече в светлината на рекорден брой кризи, които се разиграват около нас, в региона и по света, каза президентът Плевнелиев и пожела успех на Реформаторския блок.

На срещата с президента бяха също заместник-председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Борислав Великов, депутатът и заместник-председател на СДС Костадин Марков и Александър Христов, член на Постоянното присъствие на БЗНС.

Изявление на президента Росен Плевнелиев, направено на 21 декември 2016 г.

www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит.
По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

* * *
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер предупреди, че расте броят на мигрантите, опитващи да влязат в Европа по така наречения Балкански път на миграцията

* * *

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,4%, достигайки миналата година 1,411 милиона души. В Китай мъжете са с около 35 милиона повече от жените. Близо 64% от китайците през 2020 г. са живели в градовете. Над 63% от хората са в активна възраст (от 15 до 59 години), близо 19% са над 60 години, а почти 18% – под 14 години

Най-четеното от последните дни