Пловдив приема инвеститори, които ще произвеждат изделия за самолетостроенето

Подизпълнител на френската компания Airbus ще открие завод в Пловдив до края на 2017 г. съобщи новият посланик на Франция у нас Ерик Льобедел след среща с кмета на Пловдив Иван Тотев.

airbus zavodplovdivКметът на Пловдив Иван Тотев поясни, че предприятието ще се намира в "Тракия - икономическа зона". Първоначално завъдът ще работи с 200 души. Ще се произвеждат уплътнения и изолации за самолетни корпуси. Идеята е производството да се разрасне и поетапно да бъдат наети 400 души. Пловдив се е състезавал с други градове, за да бъде предпочетен от Airbus. По думите му предстоят финални разговори относно закупуването на терен и построяването на завода. Към момента не са известни името на фирмата, която ще направи инвестицията и размерът на сумата.

Посланик Ерик Льобедел заяви, че френският бизнес отдавна присъства в Пловдив чрез предприятия като "Шнайдер" и "Мосю Бриколаж". Той счита, че е добре в България да дайдат и други предприятия от аероиндустрията и че работата по продукти за "Еърбъс" е добра реклама и това ще превлече и други инвестиции.

Има голямо търсене в сектора в България. Скоро край Пловдив ще отвори завод за строеж на врати за самолети, който ще донесе 700 нови работни места, заяви в интервю за "Телевизия Блумбърг България" Стефан Дьолае, президент на Френско-българската търговско-индустриална камара.

airbus zavod plovdiv

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24