15 000 лева са събрани по време на кампанията „Купи жива елхичка, помогни на дете!”

Благотворителната кампанията на Министерство на земеделието и храните „Купи жива елхичка, помогни на дете!” събра общо 15 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

В рамките на инициативата, която обхвана 22 места в цялата страна, бяха продадени 3000 дръвчета, предоставени от Държавните горски предприятия.

Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на петгодишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия.

kampania elhaОсновни съвети при избора и отглеждането на живо коледно дръвче в домашни условия

1. Преди покупката на коледното дръвче, леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и стволът, почвата трябва да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията.

2. При закупуването на живо коледно дръвче много е важно то да има здрави корени, с бала пръст по тях, с достатъчна големина. Например: За дърво високо 150 см балата с пръст е добре да е с диаметър около 50 см.

3. Внимавайте за некачествени дървета с разбити бали и с начупени корени.

4. Имайте предвид, че по-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.

5. Винаги купувайте от сигурни източници.

Какво трябва да знаете, за да запазите дървото в добро състояние:
6. След покупката на коледното дръвче, то трябва да бъде поставено на балкона.

7. Поддържайте пръста в контейнера постоянно влажна.

8. В никакъв случай не наторявайте дръвчето, тъй като то е в състояние на  покой.

9. Внесете на топло в последния момент – в дните преди Коледа, така дръвчето ще има възможност да се климатизира.

10. Коледното дръвче, трябва да бъде поставено възможно най-далеч от отоплителни уреди – климатик, радиатор, печка или камина.

11. Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, защото то се нагрява и се обезводняват листата.

12. Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две – три  седмици.

13. Не изнасяйте коледното дръвче от топлото помещение директно на студа. Оставете го в хладно помещение за няколко дни, за да се аклиматизира. В случай, че нямате такова поставете го на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.

14. Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (март или началото на април).

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема