На 5 и 6 януари се очакват сериозни снеговалежи

Призовавам шофьорите да не отлагат пътуването си за последния момент в последния почивен ден, съветва директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” в Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Георги Златев.

Той призова да се шофира внимателно, със съобразена скорост и да се спазват знаците и указанията на контролиращите органи. Инж. Златев припомни, че на прохода Владая днес ще има две ленти в посока София и една лента в посока Перник, като алтернативен маршрут шофьорите могат да ползват автомагистрала „Люлин”, информираха от пресцентъра на пътната агенция.
 
На 2 януари от 14 до 20 часа ще бъде спряно товарното движение, припомни инж. Златев.

В четвъртък и петък (5 и 6 януари) се очакват отново сериозни снегове. Създадена е организация, така че тази ситуация да бъде посрещната и ще бъде реагирано своевременно, увери директорът на „Поддържане на пътната инфраструктура”.

Относно забраната за движение на тежкотоварните автомобили и дали тя се спазва когато няма контролиращи органи на пътя, инж. Златев заяви че, когато има забрана всеки един шофьор, особено професионалните, трябва сами да осъзнават необходимостта да я спазват. Той припомни, че на участъците със забрана има знаци, а и превозвачите добре знаят нормативната уредба в това отношение. Ако всеки един превозвач планира пътуването си, той би могъл да избере най-подходящото място където би могъл да спре.

georgi zlatevИнж. Златев каза, че не трябва да се търси вина единствено във водачите на товарните автомобили за тежката пътна ситуация по време на снежната буря в петък. Той припомни, че по същото време имаше и две верижни катастрофи на автомагистрала „Тракия”, причинени от леки автомобили. Според него факторите са комплексни и ще бъде направен анализ на това пропуснато ли е нещо и как са действали институциите. Координацията като цяло между пътната агенция, полицията и военните е била добра и не са оставени хора да бедстват. Инж. Златев смята, че лошото време, обилен снеговалеж, силни навявания, нулева видимост и шофьори, които не преценяват добре възможностите на автомобилите и пътната обстановка са основните причини за снежната блокада в петък и събота. Инж. Златев припомни катастрофата в Германия от преди ден, причинена от внезапна промяна на времето, при която загинаха 6 души и 13 бяха ранени и коментира, че дори в държави с отлична инфраструктура и информираност на населението се случват подобни инциденти и държавата у нас наистина се стреми да прави всичко необходимо те да бъдат предотвратени.

Изграждането на снегозащитни пояси определено би подобрило проходимостта на АМ „Тракия”, но сами знаете че частната собственост е неприкосновена и достъпът и изграждането на тези пояси е изключително затруднен. По стария път, по който беше пренасочено движението, по време на бурята, все още има останали снегозащитни пояси и проходимостта там е по-голяма в сравнение с автомагистралата, коментира той по повод твърдения, че липсва на места растителност, която защитава пътя.

www.infoz.bg

Теми: