От 5 до 7 януари се очаква влошаване на времето

В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия от 9 часа на 5 януари до 9 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

Това ще важи за определени участъци от републиканските пътища. Целта е да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства и да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника, както и да се опази животът и здравето на пътуващите.

backhoeРешението кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от Междуведомствения щаб, в който участват представители на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, „Автомобилна администрация“ и техните подразделения, които отговарят за организиране на трафика в зимни условия и предприемане на своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движение и контрол при очаквани обилни снеговалежи.

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури, поради опасност от навявания и заледявания, съобщиха от пресцентъра на МВР. На шофьорите се припомня да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на „Пътна полиция“ и контролиращите органи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 4 март 2021

Най-четеното от последните дни