Мир на пътя! Какво ни е нужно, за да бъдем разумни, когато шофираме?

Каква е цената на човешкия живот? Нелеп въпрос... С излишен отговор. И е толкова лесно човешки живот да бъде отнет – по най-нелепия начин – на пътя, на пешеходна пътека... Стотици жертви. Питам се от години защо за мнозина, седнали зад волана, животът е без значение?
Има хора, които ще кажат: „Е, как да шофираш по магистралата със 130 км с тази мощна кола?”.

Законът обаче не разграничава автомобилите по цена, марка и конски сили. Така, че подобен въпрос е израз на цинизъм и безотговорно оправдание за безразсъдно, а често и поведение.

avtomobil katastrofaНе са малко и хората, които с високата скорост искат да се изфукат, да бъдат забелязани с помощта на „силата” на километража на автомобила си. Със сигурност имат добродетели, които са далеч по-ценни за приятелите им и околните от шофьорските им умения. Шосето не е място за избиване на комплекси. Да не говорим и за водачите със стаж „два петъка“ зад волана.

Третите, или n-тите, живеят с чувство за митично безсмъртие, поощрено от силната прегръдка на парите, с които се купува безнаказаност. Тук става страшно, но и примерите са много. Не е нужно да се споменават имена. Роднините на жертвите им ги помнят.

За шофирането след употреба на алкохол или наркотици, независимо дали е съчетано с висока скорост или не, няма място за коментар. Това не само, че е недопустимо, то е нечовешки безразсъдно… И е престъпление.

Толкова ли е сложно и непостижимо да се спазват правилата, за да сме сигурни и спокойни за своята и за чуждата безопасност на пътя?!

Толкова ли е трудно да се спазват пътните знаци, които са предназначени за всички?

И колко още хора трябва да загинат на пътя в една никому нежелана и абсурдна война?

Отдавна е време политиците и чиновниците в България да се заемат сериозно с опазването на живота на хората от безумието на някои шофьори. Как точно:

1. Пътните знаци трябва да са адекватни и сложени на място. Днес има стотици примери на неуместно регулирани пътища и улици, а това провокира и масовото неспазване на правилата.  

2. Санкциите за нарушителите да бъдат завишени с пъти. Десет пъти. За отнетите човешки животи и 100 пъти по-високи от сегашните глоби са нищожна цена.

3. Да се наложи адекватен контрол и всеки нарушител да бъде глобен. За да се случи това не е нужно да има полицаи на всеки километър. Има достатъчно добри възможности за видео наблюдение и живеем в електронни времена. Нужни са промени в законите.   

Но резултат ще има, само след като достигнем до идеята за самоконтрол и отговорност. Споменатите по-горе мерки могат да имат за цел да ни помогнат по-бързо да станем разумни. И да бъдат спасени хора – наши познати и близки.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

* * *
За да защити екосистемата и наследството на Венеция, италианското правителство забрани достъпа на круизните лайнери до лагуната. Мярката слага край на продължило с години политическо колебание, поставяйки исканията на жителите и културните органи над тези на пристанищните работници

* * *
Броят на жертвите на наводненията, засегнали тази седмица източната афганистанска провинция Нуристан, достигна 113 души, спасителните операции продължават

* * *
Няколко хиляди се събраха на протест в швейцарския град Люцерн срещу наложените заради коронавируса ограничения. Един полицай е бил нападнат и ранен по време на протеста

* * *
Руски боен самолет Су-35С, изпълняващ учебно-тренировъчен полет, се разби в акваторията на Охотско море, в Хабаровския край, поради отказ на двигателя, а пилотът е успял да катапултира и е останал жив

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни