Мир на пътя! Какво ни е нужно, за да бъдем разумни, когато шофираме?

Каква е цената на човешкия живот? Нелеп въпрос... С излишен отговор. И е толкова лесно човешки живот да бъде отнет – по най-нелепия начин – на пътя, на пешеходна пътека... Стотици жертви. Питам се от години защо за мнозина, седнали зад волана, животът е без значение?
Има хора, които ще кажат: „Е, как да шофираш по магистралата със 130 км с тази мощна кола?”.

Законът обаче не разграничава автомобилите по цена, марка и конски сили. Така, че подобен въпрос е израз на цинизъм и безотговорно оправдание за безразсъдно, а често и поведение.

avtomobil katastrofaНе са малко и хората, които с високата скорост искат да се изфукат, да бъдат забелязани с помощта на „силата” на километража на автомобила си. Със сигурност имат добродетели, които са далеч по-ценни за приятелите им и околните от шофьорските им умения. Шосето не е място за избиване на комплекси. Да не говорим и за водачите със стаж „два петъка“ зад волана.

Третите, или n-тите, живеят с чувство за митично безсмъртие, поощрено от силната прегръдка на парите, с които се купува безнаказаност. Тук става страшно, но и примерите са много. Не е нужно да се споменават имена. Роднините на жертвите им ги помнят.

За шофирането след употреба на алкохол или наркотици, независимо дали е съчетано с висока скорост или не, няма място за коментар. Това не само, че е недопустимо, то е нечовешки безразсъдно… И е престъпление.

Толкова ли е сложно и непостижимо да се спазват правилата, за да сме сигурни и спокойни за своята и за чуждата безопасност на пътя?!

Толкова ли е трудно да се спазват пътните знаци, които са предназначени за всички?

И колко още хора трябва да загинат на пътя в една никому нежелана и абсурдна война?

Отдавна е време политиците и чиновниците в България да се заемат сериозно с опазването на живота на хората от безумието на някои шофьори. Как точно:

1. Пътните знаци трябва да са адекватни и сложени на място. Днес има стотици примери на неуместно регулирани пътища и улици, а това провокира и масовото неспазване на правилата.  

2. Санкциите за нарушителите да бъдат завишени с пъти. Десет пъти. За отнетите човешки животи и 100 пъти по-високи от сегашните глоби са нищожна цена.

3. Да се наложи адекватен контрол и всеки нарушител да бъде глобен. За да се случи това не е нужно да има полицаи на всеки километър. Има достатъчно добри възможности за видео наблюдение и живеем в електронни времена. Нужни са промени в законите.   

Но резултат ще има, само след като достигнем до идеята за самоконтрол и отговорност. Споменатите по-горе мерки могат да имат за цел да ни помогнат по-бързо да станем разумни. И да бъдат спасени хора – наши познати и близки.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни