Предупреждават за снеговалежи, поледици и силен вятър в цялата страна

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 6 януари оранжев код за снеговалежи, поледици и силен вятър в 20 области, сред които е и Стара Загора.

Най-ниската степен за опасност (жълт код) е обявен за областите: Видин, София, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и София-град.

Според прогнозите на sinoptik.bg, на 6 януари в област Стара Загора минималната температура ще бъде минус 10°, а максималната 2°. През целия ден се очаква да вали слаб сняг. Снеговалежи се очакват и през почивните дни. Минималните и максималните температури ще са отрицателни – от минус 14° до минус 8°.

winter 2017През нощта и на 6 януари с усилване на вятъра от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. В крайните южни райони и по Черноморието преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд и там ще преминават в сняг. Със силния вятър и снеговалежите в Северна и Източна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още след обяд валежите ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спират.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Ще духа силен вятър от североизток, по високите и открити части до бурен, предимно южен вятър. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават, на височина 1200 метра ще са минус 8° - минус 6°, на 2000 метра - минус 12° - минус 10°.

Над Черноморието ще е облачно, през нощта и утре преди обяд с валежи предимно от дъжд, на места значителни. По-късно през деня валежите ще отслабнат и ще преминават в сняг. Вятърът ще се усили и ще бъде силен до бурен от север. Преди обяд температурите ще са положителни, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14 часа ще са между минус 4 и 1°.

www.infoz.bg

Теми: