Две парламентарни комисии искат 3-годишна забрана за строителство в парк "Бедечка"

Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 43-ото Народно събрание прие мораториума за срок от 3 години върху строителството в парк „Бедечка" в Стара Загора с 12 гласа „за".

Единодушно с 16 гласа предложението, внесено от Реформаторския блок, беше подкрепено и от Правната комисия парламента.

То предвижда 3-годишна забрана на всички строителни дейности и за издаване на разрешения за строеж на територията на парка „Бедечка". Предложението трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

dimitar tanevНа заседанието присъства и народният представител от РБ („Движение България на гражданите") Димитър Танев, избран от Стара Загора, който е вносител на мораториума заедно с други народни представители от реформаторите. Той обърна внимание, че е важно приемането на мораториума да стане до края на 43-ото Народно събрание. Вече има постигнат обществен консенсус паркът да остане зелена площ. С решение на Общинския съвет в Стара Загора се предприеха действия за промяна на Общия устройствен план, с цел паркът да бъде запазен.

Със заповед на кмета Живко Тодоров е наложена забрана за строителство в "Бедечка", но тя се обжалва пред Административен съд, каза още Танев. Той заяви, че в момента в „Бедечка" се строи въпреки ниските температури. Ако се забавим, ще стане строителна площадка, защити мотивите си на вносител Димитър Танев и подчерта, че Регионалната комисия прие мораториума с единодушие, а общественият интерес налага да се вземе спешно решение от парламента.

Той добави, че има издадени 12 разрешения за строеж в парка, има реализирани две постройки вече и дори при тези отрицателни температури, строителните дейности в „Бедечка" продължават.

Проектът за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора в частта за кв. „Бедечака” ще бъде представен на обществено обсъждане на 20 януари от 17:30 часа в зала „Петко Славейков” в Общината.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема