Емил Христов: Енергетиката на България е в стабилно състояние, БСП отново лъже

Енергетиката на България е в стабилно състояние и това, което от БСП говорят през последните дни са манипулации, казани единствено с цел да заблудят хората. Това заяви общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов.

В региона на Стара Загора сме много чувствителни към тази тема и не може да оставим социалистите да плашат хората.

emil hristov energetika gerbПо време на кампанията за избора на народни представители през 2014 г. БСП също използва внушението, че енергийните дружества в Старозагорския регион ще бъдат приватизирани ако ГЕРБ са управляващи. Две години по-късно е ясно, че такава цел не е съществувала, а също и се вижда, че енергийният сектор днес е стабилизиран – коментира Емил Христов. И припомня: „Какво заварихме след управлението на Орешарски: „Мини Марица-изток“ ЕАД на практика беше изправено пред технологичен и финансов колапс. Нямаше резервни части за въгледобивните машини и това се дължеше на липса договори и на непроведени процедури по Закона за обществените поръчки. Поради нарушена технология на минните работи имаше реална заплаха от активизиране на свлачища в секторите на разкривката и за спиране на доставките на въглища. Това означава и спиране на работата на всички топлоелектрически централи в района“ - припомня Емил Христов. Той допълни, че по това време във въгледобивното дружество не постъпват средства, с които то да се разплаща с доставчиците си и за заплати на работниците. Принудено е да се финансира със заеми от Българския енергиен холдинг.

„Отчитайки критичността на ситуацията Министерството на енергетиката, при правителството на Бойко Борисов, предприе действия за справяне с ликвидната криза и задлъжнялостта в системата на Националната електрическа компания, ТЕЦ-овете в комплекса и „Мини Марица-изток“. Това даде резултат и не само беше разрешена ликвидната криза, но бяха постигнати и съществени намаления на договорените с частните топлоелектрически централи цени на електроенергията и така се намали и завареният огромен дефицит в НЕК“ - категоричен е общинският ръководител на ГЕРБ.

Благодарение на това не се стигна до стачки и социално напрежение в региона - нещо, което можеше да доведе до режим на тока и криза в енергийната система на страната.

Днес „Мини Марица-изток“ нямат прекомерно забавени задължения към свои контрагенти. Заплатите и социалните придобивки на работещите са гарантирани и занапред. Кризата обаче може лесно да се върне, ако БСП използва манипулации, свързани с енергетиката на България като предизборен инструмент и лъже, за да манипулира общественото мнение“ - категоричен е Емил Христов.

„Благодарение на извършените разплащания в енергийната система общините Раднево и Гълъбово получиха сумите за концесионните си вноски, бавени с години, в следствие на което бяха докарани до състояние на фалит. Днес двете общини могат да инвестират в подобряване на градската си среда и хората да бъдат по-спокойни“.

Общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора е уверен, че партията му има ясна и последователна стратегия за развитието на сектор Енергетика. „Правителството на Бойко Борисов не промени политиката си по отношение на проекта "Белене" след излизане на арбитражното решение през лятото 2016 г. България нямаше друг избор, освен да плати сметката за това, което БСП поръча – изработка на оборудване, без сключен договор. След преговори с руската страна правителството на Борисов спести на българските данъкоплатци 90 млн. лева за лихви върху сумата, дължима за двата ядрени реактора – припомня Емил Христов. "Успяхме да постигнем и споразумение, съгласно което руската страна се отказват от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело“. Всичко това позволява ако в бъдеще се вземе решение за изграждане на „Белене“, това да стане с финансиране от частен инвеститор, без държавни гаранции и при икономически обоснован проект" - каза Емил Христов.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни