Млекопроизводителите излизат на национален протест

Млекопроизводителите излизат на национален протест. Той ще се проведе на 22 май 2015 г. в 11:30 часа на южния изход на Димитровград в посока Хасково. Това съобщи за www.infoz.bg председателят на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев. Очаква се в протеста да се включат над 1000 души. Причината за недоволството на работещите в сектора са ниските изкупни цени на млякото.

Танчо КолевЛитър краве мляко варира между 0,35 и 0,50 лева, а себестойността е между 0,68 и 0,72 лева за литър и е абсурдно да бъде по-евтино от половин литър минерална вода - коментира Танчо Колев. Заради ембаргото, наложено от Русия, ситуацията за млекопроизводителите се усложнява още повече.

Ако се наложи ще пренесем протеста и в Европа, за да разберат колко българските фермери са неравнопоставени с колегите си от другите държави на Европейски съюз - добави Танчо Колев.

Още в навечерието на Великден той заяви за www.infoz.bg, че животновъдството в България е изправено пред ликвидация и в момента, в който започне износът на добитък за Турция, животните ще бъдат разпродадени, а след това стопаните ще се откажат от отглеждането на нови. 

На 21 май 2015 г. представители на браншовите организации проведоха среща с премиера Бойко Борисов и с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Преговорите за допълнително подпомагане на сектора ще продължат следващата седмица, каза Танчо Колев.

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg

Може да споделите...

На подобна тема